Hallitus näyttää kyntensä: Kirsi Contursi – kirahvi kurkottaa korkealle

OAJ:n hallituksessa yleissivistäviä opettajia edustava Kirsi Contursi uskoo, että sopiminen, oikeudenmukaisuuden tunne ja hyvien asioiden korostaminen tuottavat hyvää. Esittelemme tässä sarjassa OAJ:n 20-jäsenisen hallituksen, jonka valtuusto nimitti toukokuussa.

 

1. Kuvaile itseäsi järjestövaikuttajana. Mikä eläin olisit ja miksi?

Minua puskee eteenpäin tarve saada asiat rullaamaan ja usko siihen, että sopiminen, oikeudenmukaisuuden tunne ja hyvien asioiden korostaminen tuottaa hyvää.

Tiedustelin myös lähipiiriltä luonnehdintaa itsestäni: ”Pieneen pakkaukseen mahtuu monia ominaisuuksia: ahkera, aikaansaava, positiivinen, yhteistyötä arvostava, tarvittaessa tiukka, valmis panostamaan siihen, että saadaan yhteistä hyvää aikaiseksi”.

Voisin olla ahkera hunajaa tuottava mehiläinen tai Kirsi Kirahvi, koska kurkotan korkealle ja tavoittelen parasta. Tosin kirahvi saattaa huvittaa minua tuntevia, kun kyseessä on vain 154 cm edunvalvojaa.

2. Mistä OAJ:n viime vuosien aikaansaannoksesta oman jäsenryhmäsi kohdalla olet erityisen iloinen?

Erityisen iloinen olen siitä, että nykyisin myös omassa kunnassani maksetaan työsunnitelmaan merkityt kertatuntiperusteiset ylitunnit opettajan sairausloman ajalta. Tämäkin saavutus vaati sitkeitä yhteydenottoja OAJ:n ja Kuntatyönantajan välillä. Iloitsen myös OAJ:n merkityksellisestä näkyvyydestä niin somessa kuin muutoinkin. Lisäksi ajankohtainen tieto kulkee nopeasti ja moniin asioihin on entistä paremmin mahdollista löytää vastauksia nettisivuilta.

3. Mikä on tärkein omaa opetusalaasi koskeva muutos, jonka haluat saada hallituskaudellasi aikaan?

Suuri ja merkittävä muutos on nyt kokeilussa: perusopetuksen vuosityöaika. Se on jo hämmentänyt jäsenistöä ja kirvoittanut monenmoisia kannanottoja. On tärkeää selvittää huolellisesti tämä vaihtoehto, sillä vuosien saatossa jäseniltä on tullut paljon palautetta nykyisestä opetusvelvollisuustyöajasta. Kuinka moni itse asiassa on tyytyväinen opetusvelvollisuustyöaikaan?

Lisää vuosityöajan kokeilijoita tarvitaan etenkin yläkoulun puolelta. Haluan kannustaa kokeilemaan ja seuraamaan kokeiluja tarkasti, jotta voin kertoa jäsenistölle niiden plussat ja miinukset.

Tämä on OAJ:n hallitus

Hallituskausi on kaksivuotinen. Hallitus toimii valtuuston linjauksien mukaisesti ja toimeenpanee valtuuston päätökset. Hallitus asettaa asioita valmistelevia valiokuntia, toimikuntia ja työryhmiä. Hallitus vastaa järjestön taloudesta ja henkilöstöstä.

Yleissivistäviä opettajia hallituksessa edustavat Kirsi Contursi, Inger Damlin, Petri Kääriäinen, Timo Markkanen, Mea Nordberg, Kari Nieminen, Pekka Pieskä, Anna Renfors, Jaakko Sarmola, Jukka Sarpila, Marita Savonmäki sekä Jukka Talvitie.

Ammatillisten opettajien hallitusryhmään kuuluvat Anna Hoffrén, Jouko Karhunen, Päivi Koppanen ja Maarit Rahkola.

Lastentarhanopettajia edustavat Anitta Pakanen, Asko Parkkinen ja Tanja Rantala.

Yliopistonlehtoreiden joukosta hallitukseen valittiin Santeri Palviainen.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa järjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen. Valtuuston kaikilla kolmella puheenjohtajalla, Tiina Karjalaisella, Ulla Kangasniemellä ja Katja Järvisellä, on läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa.