Kollega vinkkaa: Vertaistukea somettavilta opettajilta

Ammattikirja
Koska olen uusi opettaja, kaikki on samalla kertaa uutta. Tämän kirjan kirjoittaja on päättänyt koota yksien kansien väliin lukuisia harjoituksia ja tarjoilee niistä runsaasti käytännön esimerkkejä.

Opas on minulle aika uusi löytö. Ehdin kuitenkin jo keväällä kokeilla oppilasryhmässä joitakin sen kirjoittajan kehittämiä ja esittelemiä harjoituksia ja huomasin, että ne toimivat. Niistä on varmasti hyötyä sekä aineen- että luokanopettajille.

Olen löytänyt kirjasta muun muassa kaipaamiani ryhmäyttämisharjoituksia, joiden avulla oppilaiden on helpompi tutustua toisiinsa. Suurin osa espanjan kielen opetusryhmistäni on koottu usean rinnakkaisluokan oppilaista, eivätkä he tunne toisiaan hyvin. Niinpä oppilaiden ryhmäyttäminen on erityisen tärkeää.

Hyvin toimiva ryhmä turvaa työskentelyrauhaa ja oppimismotivaatio paranee.

Laura Jääskeläinen: Ryhmä toimivaksi. PS-kustannus 2022.


Opetuksessa apuna
Kaverini vinkkasi minulle Hanna Hallilan sometileistä. Tämä ruotsin ja englannin opettaja on koonnut Instagram-tililleen runsaasti inspiroivia käytännön neuvoja kieltenopetukseen.

Hän on luonut paljon toiminnallisia, oppilaita motivoivia harjoituksia, joista on ollut minulle apua espanjan opetuksessa.

Tiktok-tilillään hän puolestaan kuvailee humoristisella otteella opettajan arkea. Siellä hän pitää myös livejä, joissa vastaa kysymyksiin.

Instagram-tili Peruskoulunkielia ja Tiktok-tili Hanna _ ope


Opetuksessa apuna
Aloitan nyt vasta toista lukuvuotta opettajana ja tuntuu, että tarvitsen paljon vertaistukea. Sitä olen löytänyt muun muassa tästä podcastista, jota kuuntelen mielelläni vapaa-ajallani.

Podcastista vastaa kaksi opettajaystävystä, jotka haluavat jakaa kokemuksiaan koulusta. He puhuvat todella monista opettajia kiinnostavista teemoista, kuten luokan hallinnasta, opettajien palavereista, välituntivalvonnasta, palkkauksesta sekä arvioinnista.

Opepodi-podcast

 

Vinkit antoi Ylöjärven Soppeenmäen yhtenäiskoulun ja Vuorentaustan koulun espanjanopettaja Tuuli Kavén. Hän pitää viherkasveista ja haluaisi niitä lisää, mutta vain harvat selviävät hänen kanssaan. Jopa kaktuksille piti sanoa hyvästit.