Lukijan mielipide: Työn ei kuulu kuormittaa loppuun

Riittämättömyyden tunne seuraa opettajaa uran alussa -artikkeli Opettajassa 21/4.12.2020 herätti ajatuksia. Uupuminen on kuin normi, joka kuuluu opettajan työhön, jollei ole vahva! Kun itse uuvuin ammatinvaihdon, opiskeluiden, ruuhkavuosien, itsekriittisyyden ja työpaikkasurffailun jälkeen, pohdin paljon, olinko heikko, se ylitunnollinen vai taivuinko vain median hehkuttamaan uupumustunnustukseen?

On huolestuttavaa, että nuori opettaja uupuu heti eikä työ vastaa sitä, mitä haluaisi antaa sille, vaan ottaa kaiken. Monet uudet opettajat eivät ole alle kolmekymppisiä tai valmistu ensimmäiseen ammattiinsa. Tällöin määräaikaisuuden paine ja sijaisen status antavat työitsetunnolle vielä isomman kolauksen, varsinkin jos aiemmin on ollut vakityössä tai osa kiinteää työyhteisöä.

Elämässä on todennäköisesti myös muita kuormittavia tekijöitä. Työn säpäleisyys ja perehtymättömyys työssä uuvuttaa.

On huolestuttavaa, että nuori opettaja uupuu heti.

Koska uran alkuvaiheessa olevia on monenikäisiä, pitäisi tarkastella, millaiselle sukupolvelle työelämä on rakennettu. Nykyinen työelämä sisältää tuplasti työtä ja odotuksia aiemmille sukupolville rakennettuun työelämään verrattuna.

Työllisyyspolitiikka ei tue ajatusta, että vähempi riittäisi. Työntekijän on annettava sata prosenttia. Jos tekee vähemmän, on vajaa työntekijä yhteiskunnalle, ei anna kaikkeaan. Silloin joutuu TE-palveluiden tai Kelan kyseenalaistamaksi.

Riittämättömyyden tunne seuraa meitä tässä ajassa kaikkialle. Sosiaalinen media on omiaan ruokkimaan tätä. Pitäisi olla sellainen ja tällainen, tehdä niin ja näin. Vertaamme omaa toimintaamme jatkuvasti muihin. Tiedostamatta ruokitaan toisten riittämättömyyden tunnetta. Aina ei kehtaa tunnustaa, että vähempi riittäisi.

”Näin pystyt parempaan”, ”Näin estät uupumuksen”, ”Näin teet työstäsi kevyempää”, ovat hyviä vinkkejä, mutta lähtökohtaisesti työn ei kuulu kuormittaa ihmistä loppuun. Elämä ei ole suoritus työlle.

 

Uran alussa jo lopussa
Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.