Lukijan mielipide: Lukio uuvuttaa opiskelijat ja opettajat

Syksyn aikana keskusteltiin vilkkaasti nykymuotoisen lukion tilanteesta. Mielipiteensä ovat ilmaisset sekä lukiolaiset että opettajat.

Ehkä voimakkaimmin opettajakunnan suunnalta kantaa otti opettaja ja kirjailija Tommi Kinnunen Helsingin Sanomien haastattelussa 2.12.

Kinnunen toteaa suoraan, että lukiosta on kovaa vauhtia tulossa opetustehdas, jossa kaikki väsyvät.

 

Onko tämä pian lukiokoulutuksen uusi normaali?

Opettajat nääntyvät lisääntyvästä työmäärästä ja velvollisuuksista. Samaan aikaan opiskelijoiden pitäisi olla 16-vuotiaina riittävän kypsiä tekemään oikeita ainevalintoja jatko-opintoja ajatellen.

Moni lukiolainen stressaa sitä, että joutuu valitsemaan pitkän matematiikan, koska sen ylioppilaskokeen hyvästä arvosanasta saa niin paljon pisteitä korkeakouluhaussa.

 

Hälytyskellojen pitäisi soida, kun niin moni lukiolainen kamppailee jaksamisen tai jopa mielenterveyden ongelmien kanssa.

Tähän suoranaiseen kaoottisen tilanteeseen on tultu, koska lukiokoulutuksen sisältöön on tehty muutoksia ja uudistuksia kerta toisensa jälkeen.

Sopii myös kysyä, mikä oli se fundamentaalinen syy uudistaa opetussuunnitelma vain viiden vuoden jälkeen?

Toivottavasti puheet lukion tilasta ovat pitäneet valtiovallan ja erityisesti opetusministerin valppaina. Varmaan kukaan meistä ei halua, että lukio joutuu vakavaan kriisiin.

 

Kai Rantalainen

opinto-ohjaaja

 

Haluatko kirjoittaa Opettaja-lehden Tätä mieltä -palstalle? Ohjeet löydät täältä.