Lukijan mielipide: Kiitos Opettaja ja OAJ

Liityin OAJ:hin ensimmäisen opettajanpestini alettua syksyllä 1983. Heti seuraavana talvena 1984 opettajat korottivat joukkovoimalla palkkojaan. Muistan tammikuisen lakkopäivän kylmyyden ja kollegoiden lämmön vieläkin. Opetus oli se, että palkoista neuvottelee liitto, ei yksilö

Jäsenyyteni kesti eläkkeelle siirtymiseen elokuuhun 2022 asti muutamia katkoja lukuunottamatta. Viimeisinä työvuosinani hämmästelin nuorempien kollegoiden haluttomuutta kuulua ammattiliittoon. Perusteena heillä oli suuri jäsenmaksu, mikä on osittain ymmärrettävää.

Mutta joitakin jaksoin valistaa: luottamusmies, oikeusapu, järjestölehti, jäsenedut, joukkovoima. Ehkä oppi meni perille viimeistään korona-aikana, jolloin syntyi kaikenlaisia uusia ja ennakoimattomia tilanteita. Asioita ratkottiin helposti luottamushenkilön tai hankalasti käräjäoikeuden kautta.

 

Sain aikoinaan apua liiton juristilta, kun työsopimuksessa oli vääriä kirjauksia. Opintovapaani virheellisen päätöksen oikaisi luottamusmies, samoin palkastani puuttuvat määrävuosikorotukset.

Asiat etenivät yhdellä puhelinsoitolla luottamusmiehelle. Liiton tuki konkretisoitui.

Aina en ole ollut tyytyväinen. Vapaan sivistystyön opettajien palkkakuoppa ja tuntiopettajien asema kaipaavat edelleen pontevaa puuttumista.

Samaa työtä tekevät eri oppilaitoksissa eivät ole tasa-arvoisia palkkaukseltaan. Toivottavasti nämä asiat korjaantuvat, kun opettajista on pula ja ammattitaitoisia tekijöitä tarvitaan.

 

OAJ on ollut tärkeä linkki ammatillisen identiteetin luojana ja ylläpitäjänä. Opettajien ammattinimikkeen suojaus olisi mainio asia.

Opettaja-lehti taas on antanut konkreettista tietoa, mitä kollegoille erilaisissa tehtävissä kuuluu ja mitä kouluissa tapahtuu. Joskus lehti on tullut luettua kannesta kanteen, joskus vain vilkaistua itselle tärkeimmät.

Ehkä eläkkeen alettua aika kultaa muistot, mutta työstäni olen nauttinut enkä vaihtaisi päivääkään pois.

 

Anne Rosenius

äidinkielenopettaja ja S2-opettaja emerita

 

Haluatko kirjoittaa Opettaja-lehden Tätä mieltä -palstalle? Ohjeet löydät täältä.