Lukijan mielipide: Kaikkien kuntien pitäisi maksaa lisäkorvausta hybridiopetuksesta

Luin Opettajasta 5/12.3. hienon jutun Suoraman koulun korona-arjesta. Moneen asiaan pystyin samaistumaan. Arjen pyörittäminen vaatii jos jonkinlaista pedagogista joustavuutta, ketteryyttä ja notkeutta.

Silmiini osui yksi asia. Kangasalan kaupunki maksaa karanteenissa olevien etäopetusta hoitaville opettajille tällaisesta hybridiopetuksesta lisäkorvausta. Aivan huippu juttu! Hyvä Kangasalan kaupunki! Olen itse töissä Espoossa. Olen hoitanut etäopetusta lähiopetuksen ohessa nyt jo lähes puoli vuotta yhteen menoon. Pennin latia ei ole kaupunki valmis maksamaan ylimääräistä.

Kuten allekirjoituksesta näkyy, olen kaksikielisen luokan opettaja. Myös tässä tehtävässä joissain kunnissa maksetaan työn vaativuuden arvioinnin mukaista tva-lisää. Näin ei ole Espoossa.

Tästä seuraakin avoin kysymys OAJ:lle sekä Espoon ja Suomen päättäjille: Miten kunnat voivat kohdella opettajiaan näin epätasa-arvoisesti palkkauksen suhteen?

 

Susanna Ahvalo

luokanopettaja, kaksikielinen opetus

Espoo

 

OAJ vastaa:

Olemme ajaneet sitä, että opettajille maksettaisiin koronalisää koko opetusalalla ja kaikissa kunnissa. Lisäksi OAJ hakee poikkeusajan lisäkuormasta hyvitystä paikallisin neuvotteluin.

Suomessahan on noin 300 kuntaa ja tuhansia kouluja. Kuntien taloudelliset tilanteet poikkeavat paljon toisistaan. Olisi toisaalta epäoikeudenmukaista, että kaikkien työnteon ehdot olisivat täysin samat.

Jokainen kunta päättää itse, miten paljon se satsaa koulutukseen. Koulujen määrärahat ovat kuntien käsissä. Nyt onkin aika vaikuttaa ja valita kuntiin koulutusta ymmärtäviä päättäjiä.

 

OAJ kiittää työnantajia, jotka ovat palkanlisälläkin osoittaneet arvostusta opettajien tekemää työtä kohtaan. Kehotamme muita työnantajia seuraamaan perässä.

 

Aleksi Tervamaa

työmarkkinaedunvalvonnan erityisasiantuntija