Lukijan mielipide: Energiansäästö tuottaa homekouluja

Laman aiheuttamat säästöpaineet 1990-luvulla muuttivat kiinteistöjen hoidon ja huollon talokohtaisesta tehtäväkohtaiseksi. Toiminta keskitettiin ja ulkoistettiin.

Nykyään kiertävät siivoojat ja huoltomiehet käyvät suorittamassa tehtävänsä, muutoin talo tulee toimeen omillaan. Lämmityksen ja ilmastoinnin automatisointi aiheutti sen, että kokoaikavalmiudesta siirryttiin käyttöaikavalmiuteen.

Siinä sisätilojen lämpötilaa lasketaan ja ilmastointia pienennetään koulupäivän päätyttyä. Silloin sisä- ja ulkoilman lämpötilaero pienenee ja sen aiheuttama ilman ylipaine laskee. Tämä vähentää lämpimän ilman ulosvirtausta ja säästää energiaa.

Toisaalta jäähtyessään ilman sisältämä kosteus alkaa tiivistyä. Se muuttuu vedeksi kastepisteen saavutettuaan. Tunnemme tämän ilmiön aamukasteena. Kastepisteen lämpötila on aina suurempi kuin +0 astetta.

 

Ongelmia syntyy, kun sisäilman ylipaine ei jaksa työntää kastepistettä ulkoseinän ulkopuolelle. Kun ulkoilman lämpötila on miinuksella ja sisälämpötila alhainen, kastepiste hakeutuu seinän sisään sisälämpimän ja +0 asteen välialueelle, varsinkin seinän vuotokohdissa.

Pari tuntia ennen koulupäivän alkua automaatio käynnistää ilmanvaihdon ja lämmityksen. Lämpötila nousee viiveellä ja ilmanvaihto aiheuttaa sisälle alipaineen, joka imee kastepisteen keräämän kosteuden lämpimälle sisäpinnalle valmistaen homeitiöille lämpimän ja kostean kasvualustan.

Kun tätä toistetaan parisataa kertaa lämmityskauden aikana, ulkoseinän vuotokohtiin alkaa muodostua homepesäkkeitä. 10–15 vuoden kuluttua meillä onkin sitten purkuvalmis homekoulu, -päiväkoti, -terveyskeskus.

Terveydellisesti ja kansantaloudellisesti homeongelma on niin mittava, että se tulee saattaa laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja yhdessä etsiä siihen ratkaisu.

 

Erkki Kärnä

Iisalmi