Pääkirjoitus: Hyvä päättäjä!

Kuntavaalien tulokset ovat lehden julkaisemisen aikaan selvät. Neljän seuraavan vuoden aikana tehdään isoja päätöksiä siitä, millaista koulutusta Suomessa saa.

Kyse ei ole pienestä asiasta, sillä koulutus on yhä arvokkain kansallisomaisuutemme. Se vaikuttaa jokaiseen meistä joko heti tai mutkan kautta.

 

Kuntien ja oppilaitosten päätökset opetuksen järjestämisestä näkyvät suoraan siinä, kuka ja mitä opetusta voi saada. Saavatko opetusta vain oppivelvolliset, vai onko myös muilla mahdollisuus saada sivistyspalveluita, vaikkapa oppia viulunsoittoa musiikkiopistossa?

Pidemmät mutta vaikuttavat varjot on sitten sillä, miten opetus päätetään järjestää.

On esimerkiksi eri asia, onko opettaja kelpoinen vai epäpätevä tai saako opetusta pienessä ryhmässä kohdennettuna vai suurissa ryhmissä ilman tukea oppimiseen.

 

Pienet päätökset vaikuttavat siihen, miten kriisinkestäviä tai hyvinvoivia olemme.

 

Pienistä päätöksistä koostuu koko maan koulutuksen tila ja laatu.

Ja sillä puolestaan on vaikutus siihen, miten kriisinkestäviä, pärjääviä tai hyvinvoivia olemme yksin ja yhdessä.

 

Tämän lehden jutussa (s. 38) avataan OAJ:n vaikuttamistyötä sen puolesta, että Suomi olisi maailman paras paikka opettaa, oppia ja tutkia.

Hyvä apu päätöksentekoon löytyy OAJ:n ylläpitämältä sivulta sivistyskuntakone.fi, jonne on koottu tutkittua dataa kuntien koulutusrahoituksesta ja -ratkaisuista. Löydät sieltä myös verrokit omalle kunnallesi ja pääset vertailemaan ratkaisuja.

 

Kehittämisapua ei tarvitse etsiä kaukaa. Omassa kunnassasi ovat töissä opetuksen parhaat asiantuntijat.

Kutsu opettajat ja rehtorit, tutkijat ja johtajat yhteistyöhön. Kuulet heiltä, miten opetus järjestetään kestävästi ja vastuullisesti.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.
» [email protected]