Hanna Ottman: Stereotypiaa rikkomassa

Ehkä se on niin, ettei toisen työtä voi kunnolla ymmärtää, ellei sitä kokeile itse tai näe läheisen tekevän sitä. Näin voisi päätellä, kun kuulee puheita toisten työn helppoudesta.

Toimistotyöläiset! Ne vaan pyörittävät papereitaan huoneissaan ja juovat kahvia. Tasan kello 16 painelevat vapaalle eivätkä ajattele työtään ennen kuin klo 8 seuraavana aamuna.

Tutkijat! Keksivät vain jonkun näennäisen ongelman. Sitten sulkeutuvat koppiinsa. Ei tarvitse ottaa toisia ihmisiä huomioon, sen kun tutkii itsekseen. Ja kirjoittaa tutkimustulokset vuosien kuluttua.

Opettajat! Kerran kun suunnittelevat tunnit, sen jälkeen vain toistavat samaa 40 vuotta. Viiden tunnin työpäivä ja koko kesä lomaa! Eikä nykyisin tarvitse edes opettaa, laittaa vaan oppilaat etsimään netistä.

 

Stereotypiat saattaisivat naurattaa, elleivät ne olisi niin vääriä ja ellei niihin uskottaisi.

Tänä keväänä jotain oli kuitenkin toisin, opettajien osalta. Yksikään toimittaja ei soittanut OAJ:hin ja kysynyt opettajien ”lyhyistä työpäivistä ja pitkistä lomista”.

Tavallisesti joka kevät kerromme monta kertaa opettajan työstä, sen työajoista ja -määrästä sekä lomien määräytymisestä koko koulukentässä, varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Opettajien työn vaativuus ja vaikuttavuus nähdään aiempaa paremmin.

Kevään hiljaisuus johtui varmastikin pitkälti siitä, että median huomio oli koronan aiheuttamissa järjestelyissä ja poikkeuksellisissa päättäjäisissä. Mutta haluaisin uskoa, että ainakin osa johtui myös siitä, että tämän kevään jälkeen opettajien työn vaativuus, intensiivisyys ja vaikuttavuus nähdään aiempaa paremmin.

Koteihin näkynyt opettajien asiantuntemuksen taso sekä aineenhallinnassa että pedagogiikassa on saanut paljon arvostusta.

Moni taisi myös ymmärtää, miten valtavan määrän ylimääräistä työtä opettajat ja esimiehet tekivät kevään aikana, ja ovat kiitollisia siitä.

 

Opettaja ja esimies! Jos joskus, niin nyt on aika pysähtyä ja olla tyytyväinen.

Saavutimme jotain suurta kevään aikana. Minulle se kiteytyy tähän ajatukseen: kun on tällaiset opettajat ja esimiehet, Suomella ei ole mitään hätää.

Levollista ja tyytyväistä kesää jokaiselle!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022