Hanna Ottman: Kriisitestattu koulu

Olemme kokeneet taitteen, jota ei samanlaisena voi tulla vuosikymmeniin, ehkei vuosisatoihinkaan. Yhteiskunnat rysähtivät hetkessä yltäkylläisyydestä, vapaudesta, vastuuttomuudestakin säänneltyyn elämään ja rajoitettuihin oikeuksiin.

 

Näissä oloissa opettajat, reksit, esimiehet ja koko opetushenkilöstö, ovat olleet kovilla.

Varhaiskasvatuksen opettajat kantavat eturivin vastuuta poikkeuksellisissa oloissa päiväkodeissa täysin uudessa tilanteessa.

Kouluissa ja oppilaitoksissa rakennettiin käytännössä kahdessa vuorokaudessa korvaavaa opetusta, jonka avulla pidetään opiskelua ja oppimista yllä.

 

Muutos ei ole ollut eikä ole helppo.

Moni opettaja ja esimies on joutunut kohtuuttoman tilanteen eteen ja venyy äärimmilleen sekä koulussa että kotona. Huolta ja tuskaa aiheuttavat sellaisetkin asiat, joissa ei odottaisi ongelmia.

Mutta tuskailua vahvemmin opettajista välittyy riemastuttavaa luovuutta, loistavia toteutuksia, innostunutta ideoiden jakamista ja sellaista toimintatarmoa, jolla perustaisi pieniä kyliä.

Moni vanhempi näkee nyt ensimmäistä kertaa, kuinka opettaja taituroi eri tilanteissa.

Tämä kaikki näkyy nyt poikkeuksellisen kirkkaasti suomalaisiin koteihin. Moni vanhempi näkee nyt ensimmäistä kertaa konkreettisesti, mitä oma lapsi oppii ja opiskelee ja millä tavalla opettaja taituroi eri tilanteissa.

Kotien saama läpivalaisu koululaitoksesta välittyy koko yhteiskunnalle.

Uskon, että lopuillekin alkaa selvitä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävän työn arvo ja merkitys.

 

Kriisissä testataan kyky nähdä kokonaisuus, poimia siitä olennainen ja toimia omalta osaltaan tarkoituksenmukaisesti.

Suomalaisen koululaitoksen kaksi viimeisintä viikkoa eivät olisi olleet mahdollisia ilman korkeasti koulutettuja opettajia ja sitä vahvaa autonomian perinnettä ja taitoa, joiden varaan koululaitoksemme perustuu.

Mielettömän hienoa porukkaa olette, opettajat ja esimiehet! Voimia teille! Tuemme teitä kaikin voimin kaikessa, missä voimme.

Ja kiitos.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022