Hanna Ottman: Hurjan hieno opettaja

11.12.2018

Tänäkin vuonna on taas tapahtunut paljon. Politiikka on saanut väliin kummallisia käänteitä, pörssikurssit ovat olleet nousussa ja laskussa, urheilussa on menestytty ja hävitty. Ja naapurista on purettu talo ja toisaalle rakennettu tie.

Globaaleja ja paikallisia uutisia ja tapahtumia, jotka kaikki vaikuttavat meihin suoraan tai välillisesti.

Koko vuoden on ollut esillä myös kaikkien koulutusasteiden opettajien ja esimiesten jaksaminen sekä oppilaitosten kasvavat haasteet ja samaan aikaan pienenevät resurssit.

 

Kirjoitin vuoden alussa olevani häkeltynyt siitä, miten opettajat jaksavat kaiken paineen ja muutoksen keskellä aina vain nähdä oppilaan ja opiskelijan ja kiinnostua hänen parhaastaan.

Arvostus on vain kasvanut vuoden aikana.

Toiseen etuun keskittyminen kertoo jotain hurjan hienoa suomalaisesta opettajasta. Se on syvää ammattitaitoa, ilman muuta, mutta muutakin. Vastuullisuutta. Epäitsekkyyttä. Aitoutta. Hienoa ihmisyyttä.

Suomalaisen koulutuksen selkäranka on opettajien ja esimiesten korkea ammattitaito ja etiikka.

Aito halu toimia lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi on syvällä suomalaisessa opettajuudessa. Se on pohjana lähes kaikessa, mitä opettajat ja esimiehet tekevät tai ajattelevat.

Siitä nousevat heidän huolensa: Lasten ja nuorten pitäisi saada enemmän tukea. Pienempiä ryhmiä. Erityisopetusta. Enemmän opettajan aikaa ja läsnäoloa.

Siitä kumpuaa myös terve kriittisyys: Korkean koulutuksen saanut suomalainen opettaja ja esimies ei ota mitään annettuna. Hän miettii, mikä toimii ja mikä ei.

Siitä kasvaa halu pitää ammattitaitoa yllä ja etsiä aina vain parempia ratkaisuja.

Se motivoi ja antaa voimia.

 

Suomalaisen koulutuksen selkäranka on opettajien korkea ammattitaito ja -etiikka.

Olen kiitollinen teistä, opettajat ja esimiehet. Sekä siitä, mitä itse olen teiltä saanut, että siitä, mitä parhaillaan teette.

Työstänne näkyy julkisuuteen vain murto-osa, mutta se ei tarkoita, etteikö työtänne huomata.

 

Ensi vuonna koetamme osaltamme saada teitä ja työtänne aiempaakin paremmin esiin. Osana sitä uudistamme Opettaja-lehteä.

Tavoitteenamme on terävöittää lehden juttutyyppejä ja raikastaa ulkoasua siten, että lehti vastaisi entistä paremmin teidän, lukijoiden, tarpeisiin.

Tähän kehitykseen toivomme teitä laajasti mukaan! Palaamme asiaan kevään aikana, kun suunnittelu saadaan vauhtiin.

 

Kiitos kuluneesta vuodesta! Toivotan teille rauhallisia joulunpyhiä ja hyvää uutta vuotta!

 

Hanna Ottman

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

 

toimittajalta

Sinustako luottamusmies?

Oletko tarvittaessa tiukka tyyppi, mutta aina asiallinen? Haluatko kehittää työpaikkaasi ja kehittyä myös itse? Uskallatko tarttua epäasialliseen käytökseen? Oletko kyllästynyt riitelemään esimiestesi kanssa?

Muun muassa tällaisilla kysymyksillä neuvottelujärjestö JUKO aktivoi liittojensa jäseniä hakeutumaan luottamusmiehiksi. Yksikin myöntävä vastaus riittää.

Luottamusmies on työelämän asiantuntija ja hyvän työyhteisön takuuhenkilö. Yksin ei luottamusmiehen tarvitse pärjätä, sillä JUKO ja sen liitot tarjoavat koulutusta ja tukea.

JUKOlla on 3 900 luottamusmiestä. Kuntapuolella uusi luottamusmieskausi käynnistyy elokuun alussa 2019. Kohta on siis aika asettua ehdolle, sillä valinnat tehdään keväällä.

Maija-Leena Nissilä

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022