Näin uusi valtuusto starttasi nelivuotiskautensa

OAJ:n uusi valtuusto pääsi ensi töikseen tekemään tärkeän valinnan. Työmarkkinoiden kiihkeä käymistila takasi sen, että puhuttavaa riitti sekä kokoustiloissa että käytävillä.

Kokoussalin pulina katkeaa kuin veitsellä leikaten, kun järjestön puheenjohtajan valinta alkaa.

Kaikki kuusi ehdokasta pistäytyvät puhujapöntössä. Matti Helimo paljastaa, että hänellä on OAJ-sydän. Katarina Murto lupaa tiukkuutta ja empatiaa. Leena Pöntynen kuvailee itseään opettajuuden myrskylyhdyksi muuttuvassa maailmassa.

Kari Nieminen kehuu tuntevansa opetusalan sopimukset parhaiten kaikista ehdokkaista. Tuomo Suihkonen kutsuu valtuutettuja uudistamaan järjestöä OAJ-Tuomon kanssa. Antti Korhonen kehottaa äänestämään Anttia, koska Antilla on kanttia.

Ehdokkaiden puheita kuuntelee ensimmäisen kauden valtuutettu Miia Immonen, joka istuu valtuustoryhmineen salin takaosassa.

Miia Immonen teki valtuustossa ponnen, jossa hän toivoo opettajille korvauksia kolmiportaiseen tukeen liittyvien asiakirjojen laatimisesta.

Oululainen erityisluokanopettaja on pyytänyt OAJ:n toimistolta oman äänestyspäätöksensä tueksi valtuustovaalikoneen tuloksia, joissa yli 32 000 jäsentä valitsi puheenjohtajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi opettajataustan ja neuvottelukokemuksen.

Lisäksi Immonen laati valtuuston erityisopettajien kanssa kysymyksiä puheenjohtajaehdokkaille ja jakoi heidän vastauksensa valtuuston Facebook-ryhmässä.

Immonen haluaa puheenjohtajaksi ammattijohtajan, joka osaa sekä kuunnella että sanoittaa selkeästi OAJ:n kannat. Hän olisi myös halunnut kaikki ehdokkaat psykologiseen soveltuvuusarvioon.

 

Seuraa suljettu lippuäänestys, ja valtuutettujen jono kiemurtaa salin reunoilla kohti vaaliuurnaa. Kysyn muutamilta, oliko valinta helppo.

Ihan helppo, yksi huikkaa. Toinen kertoo arponeensa viime hetkeen asti kahden ehdokkaan välillä. Kolmas toteaa, että ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, ja neljättä jännittää niin paljon, että hän ei näe eikä kuule mitään.

Ääntenlaskun aikana käydään jaloittelemassa. OAJ:tä 12 vuotta johtanut Olli Luukkainen istuu valtuustosalin etupenkissä ja kuvailee tunnelmiaan helpottuneiksi ja levollisiksi.

Jos ehdokas saa ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä, toista äänestystä ei tarvita.

Katarina Murto saa 81 ääntä, ja voitto on selvä.

Katarina Murto saa 81 ääntä, ja voitto on selvä. Toiseksi tulee Matti Helimo 33 äänellä.

Valtuustoväki taputtaa seisaallaan, mutta seuraavan tauon aikana Miia Immonen ei näytä täysin tyytyväiseltä.

– Tulos sinänsä on hyvä, mutta minusta valinta tuli kokouksen aikataulussa liian aikaisin. Olisin halunnut, että me valtuutetut olisimme ehtineet käydä enemmän keskustelua järjestön arvoista ennen valintaa.

Päätös on nyt kuitenkin tehty, ja on aika suunnata kohti tulevaa.

– Meidän täytyy kutsua pian uusi puheenjohtaja tutustumaan perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen arkeen, Immonen suunnittelee.

 

Valtuusto aloitti nelivuotiskautensa Helsingissä 9.–11. toukokuuta. Kevätkokous osui kohtaan, jossa Suomen ulkopolitiikassa ja työmarkkinoilla kiehuu.

Avajaisten puheenvuoroissa saatiin kaikuja sodasta Ukrainassa ja vakuuteltiin, että kriiseissäkin koulutus kantaa.

Kunta-alan laajan lakon viimeinen päivä osui valtuuston ensimmäiseen kokouspäivään, ja moni valtuutetuista oli osallistunut lakkoon. Toimisto sai kiitosta lakon järjestelyistä ja siitä, että Lakkovahti-sähköpostiin vastattiin nopeasti.

Tiistaina OAJ:n hallitus tutkaili kunta-alan palkkakiistaa ratkoneen sovittelulautakunnan sovintoehdotusta, jota Olli Luukkainen ja neuvottelujohtaja Petri Lindroos ehtivät avaamaan tuoreeltaan valtuutetuille.

 

Avatessaan valtuuston kokousta viimeistä kertaa Luukkainen moitti aiempaa valtuustoa vanhakantaisuudesta ja toivoi uudesta valtuustolta tuoreita otteita.

Miia Immonen ottaa vastaan viestikapulan ja tahtoo viedä valtuustoa uuteen suuntaan. Hän haluaa ajaa vastavalmistuneiden asiaa ja laajentaa nuorten opettajien koulutuksia.

Samoja tavoitteita tahtoo edistää helsinkiläisen Kallion ala-asteen luokanopettaja Joanna Lukkarila, joka aloitti toista valtuustokauttaan odottavin mielin. Valtuusto hyväksyi Lukkarilan ponnen, jossa halutaan varmistaa opettajaksi opiskelevien liiton Soolin valtuutetuille äänivaltainen edustus OAJ:n valtuustossa ja hallituksessa.

– Haluan pitää esillä määräaikaisten opettajien asiaa ja mentoroinnin edistämistä.

Ensimmäisellä kaudella häntä yllätti se, miten paljon aikaa tavoitteiden toteuttaminen ottaa.

– Asian pitää olla todella hyvin valmisteltu, että se pääsee eteenpäin, Lukkarila sanoo.

Joanna Lukkarilan mielestä puheenjohtajavalinta toi valtuustoon erityistä säpinää. – Mahtavaa, että kerrankin oli näin monta ehdokasta!

 

Vastavalittu OAJ:n puheenjohtaja sai rinnalleen uuden hallituksen, johon valittiin 20 henkilöä eri jäsenryhmistä. Hallitus aloitti kaksivuotiskautensa heti.

Järjestön varapuheenjohtajaksi hallitus valitsi yleissivistävien opettajien Ysin puheenjohtajan Katariina Katteluksen, ammatillisten opettajien OAO:n puheenjohtajan Lauri Hietalahden ja Varhaiskasvatuksen opettajien liiton puheenjohtajan Anitta Pakasen.

 

OAJ:n uuden hallituksen kokoonpano: