Uusi puheenjohtaja haluaa tehdä ammatillisten yhteisestä taustasta voimavaran

OAJ:n ammatillisten opettajien uusi puheenjohtaja Helena Kahl haluaa avoimuutta OAJ:n päätöksentekoon.

Edessä paljon työtä, mutta käyttövoimana rutkasti intoa. Näin voisi tiivistää fiilistä, jolla ay-konkari Helena Kahl aloittaa kaksivuotiskautensa OAJ:n ammatillisten opettajien OAO:n puheenjohtajana.

OAO:n piirikokous valitsi Kahlin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi OAJ:n valtuuston kokouksen yhteydessä viime viikolla. Valtikka siirtyy hänelle syyskuun alussa tehtävää pitkään hoitaneelta, ammattikorkeakoulutaustaiselta Päivi Koppaselta.

 

Ammatillisia opettajia on aina muskarista ammattikorkeakoulujen opettajiin asti. Moninaista joukkoa yhdistää vahva ammatillisuus, muistuttaa Kainuun ammattiopistossa valmentavan koulutuksen opettajana työskentelevä Kahl.

– Useimmat meistä ovat ensin kouluttautuneet ammattiin, vasta sitten opettajiksi. Haluan valjastaa yhteisen taustan voimavaraksemme.

Haaveeni on yksi ammattillisten opettajien yhdistys.

Keinoja tähän on etsitty ennenkin, ja Kahl haluaa jatkaa tätä työtä.

– Haaveeni on yksi ammattillisten opettajien yhdistys, jonne pienimmätkään opettajaryhmät eivät huku, pitkään järjestötoiminnassa mukana ollut Kahl sanoo.

Oikeastaan yhteisen edun tavoittelu on ollut juuri se, miksi Kahl on aikanaan kiinnostunut edunvalvonnasta. Järjestyö alkoi kiinnostaa jo 1990-luvulla, kun hän huomasi, miten merkittävästi ammatillisten opettajien palvelussuhteiden ehdot vaihtelevat aloittain.

 

Toisena päätavoitteenaan Kahl aikoo edistää avointa päätöksentekoa koko OAJ:ssä.

Hän muistuttaa, ettei perusjäsen useimmiten edes tiedä, mikä on OAO tai muu valtuustoryhmä. Jäsen tuntee useimmiten joko oman valtakunnallisen tai paikallisen yhdistyksensä.

– Prosessi paikallistasolta OAJ:n hallitukseen ja valtuustoon on pitkä ja moniportainen. Tätä prosessia pitäisi avata rivijäsenelle aiempaa enemmän, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa järjestön toimintaan.

 

Kumpikaan tavoitteista ei toteudu tuosta noin vain, Kahl myöntää.

– Oikeastaan vasta nyt on valjennut, miten paljon työsarkaa tässä onkaan, hän sanoo mutta naurahtaa rennosti perään.

Mikäpäs ay-konkaria hetkauttaisi. Mikään ei kuitenkaan tule valmiiksi kerralla, vaan työ järjestön eteen on joka tapauksessa jatkuvaa kehittämistä, Kahl pohtii.

 

Helena Kahl

  • Koulutukseltaan vaatetusalan ammatinopettaja, ammatillinen erityisopettaja ja näyttötutkintomestari. Lisäksi hänellä on johtamisen erikoisammattitutkinto.
  • Työskentelee Kainuun ammattiopistossa ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen opettajana.
  • Pitkä ura järjestössä: Kainuun ammatillisten opettajien Kaon puheenjohtaja vuodesta 1992. Ammatillisten opettajien hallituksen sihteeri vuodesta 2012. OAO:n hallituksessa vuodesta 2007.