Työtaistelun uhka on suurempi kuin pitkää aikaan

Työtaistelu ei ole OAJ:n tavoite, mutta lakkoon ollaan valmiita, jos oikeudenmukaista sopimusta ei muuten saavuteta.

Paineet työtaisteluun ovat OAJ:llä nyt kovemmat kuin pitkään aikaan. Erityisasiantuntija Kaj Raiskio vakuuttaa, että valmius työtaisteluun on vahva ja puitteet kunnossa.

OAJ ja Juko ovat kouluttaneet yhdistysten nimeämiä toimijoita lakon varalle. Esimerkiksi kuntapuolella on 22 kohotetun järjestövalmiuden kaupunkia eri puolilla Suomea. Ne toimivat vetureina, jos työtaisteluun mennään.

Myös yleisimmät kysymykset työtaistelusta, ohjeet ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä yhdistyksille suunnattu järjestövalmiusopas on päivitetty nettisivuille ja OAJ-areenaan. Lisää heijastinliivejä, lakkovahtinauhoja ja muuta lakkomateriaalia on hankittu varastoon.

Talouskin kestää. Raiskio kertoo, että OAJ pystyy maksamaan tuntuvaa lakkoavustusta työtaistelun aikana. Lakkokassaa on vuosien varrella kasvatettu sijoitustuotoilla.

 

Miten mahdollisen lakon aikana toimitaan, siitä huolehtivat paikallisyhdistysten omat aktiivit. He pitävät jäseniin yhteyttä ensisijaisesti sähköpostein. OAJ:llä on paikallisyhdistys lähes jokaisella paikkakunnalla.

Tilannetta päivitetään järjestön yhteisillä ja yhdistysten omilla verkkosivuilla sekä somessa ja Opettaja-lehdessä. Tarvittaessa OAJ:n toimisto lähettää tietoa myös tekstiviestein.

Raiskio muistuttaa, että lakko-oikeus on tärkeä keino neuvottelujen vauhdittamiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Se liittyy vahvasti perustuslain suojaamaan ammatilliseen yhdistymisvapauteen.

– Haluamme oikeudenmukaisen sopimuksen, mutta jos työnantajapuoli ei sitä meille tarjoa, joudumme turvautumaan työtaisteluun.

 

Jos OAJ päättää mennä lakkoon, se antaa lakkovaroituksen työnantajalle ja valtakunnansovittelijalle viimeistään kaksi viikkoa ennen lakon alkamista.

Ennen lakon alkamista neuvotteluratkaisua haetaan sovittelulla. Useimmiten näin myös käy. Kun sovittelussa saadaan ratkaisu, työtaistelu peruuntuu tai loppuu.

OAJ teki tammikuussa jäsenille järjestövalmiuskyselyn ja sen viesti oli selvä: jäsenillä on erittäin vahva valmius työtaisteluun.

– Kaikki jäsenemme ovat ansainneet palkankorotuksen. Tämän lisäksi tarvitaan solidaarisuutta, jotta palkkaohjelman kautta saadaan korjattua kaikkein heikoimmassa asemassa olevien palkkausta, Raiskio sanoo.