Ope suosittelee: Näkökulmia toisenlaisista todellisuuksista

Tästä opin

Hullaannun elokuvataiteesta. Kokkolan kinojuhlat tarjoili jälleen elämyksiä. Mieleeni painui elokuva Queen and Slim, eräänlainen Bonnie ja Clyde. Elokuva heijastelee afrikkalaisamerikkalaisten todellisuutta ja tuo esiin, miten poliisivalta näyttäytyy mustien amerikkalaisten yhteisöissä. Tämänkaltaiset elokuvat on rakennettu usein valkoisten etuoikeuksien viitekehyksestä käsin. Queen and Slim avaa silmät erilaiselle todellisuudelle.

Elokuva Queen & Slim 2019. Ohjaaja Melina Matsoukas.
Elisa viihde vuokraamo.

 

Tähän haluan tarttua

Luen paljon, ja kirjat ovat minulle unilääke. Seuraan aktiivisesti kokkolalaiskollegan, kirjagrammaaja Tiia Oikarisen Instagramin lukupäiväkirjaa @tiianlukupäiväkirja. Valitsen usein luettavaa luottaen Tiian kuvauksiin ja suosituksiin. Uusin löytöni häneltä on senegalilaiskirjailijan Miesten syvimmät salaisuudet. Palkittu teos vie kolonialismin ja juutalaisvainojen jäljille.

Mohamed Mbougar: Miesten syvimmät salaisuudet. Suomentajat Marja Luoma, Sampsa Peltonen.
Gummerus 2022.

 

Tästä innostun

Rauhankasvatusinstituutin juhlajulkaisussa 40 näkökulmaa rauhaan on 40+1 näkökulmaa rauhankasvatukseen, globaaliin vastuuseen, tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja antirasismiin. Palastelen teoksen lyhyitä artikkeleja yksi kerrallaan. Viimeksi luin Milla Ilosen artikkelin Ota vammaisuus puheeksi. Oma kirjoitukseni julkaisussa käsittelee mokaamista.

Heli Pekkonen ja Kati Pietarinen (toim.): 40 näkökulmaa rauhaan.
Rauhankasvatusinstituutti 2022.

 

Vinkit antoi Kiviniityn yläkoulun valmistavan luokan opettaja, eri kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen koordinaattori ja Maailmankoulun opettaja Eeva-Liisa Kiiskilä Kokkolasta. Häntä inspiroivat kaksikielisen kotikaupunkinsa kansalaisopiston kurssi Tala svenska ja ruotsinkieliset dekkarit.