OAJ vaatii kiky-tunnit pois opettajien sopimuksista

OAJ:n tavoitteena on poistaa kiky-sopimuksen tuoma palkaton työajan pidennys jäsentensä virka- ja työehtosopimuksista. Jäsenemme ovat jo talkoonsa tehneet, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista aletaan neuvotella vasta kuukausien päästä, mutta jo nyt tiedetään, että yksi asia nousee opetusalankin neuvottelupöydissä isoksi kysymykseksi.

– Kikystä tulee varmasti iso kuuma peruna meidänkin neuvotteluissamme. Haluamme kikyn pois jäsentemme sopimuksista, kertoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

 

Viime sopimuskierroksen aikaan Suomen taloutta haluttiin parantaa erilaisilla toimilla. Yksi näistä oli kilpailukyky- eli kiky-sopimus, joka sisälsi muun muassa ilman palkkojen korotusta tehdyn 24 tunnin vuotuisen työajan lisäyksen.

Kikyn hyöty alallamme on kyseenalainen.

OAJ:n näkökulmasta yhden opettajan tekemän, vuorokauden tunteja vastaavan lisätyön yhteyttä Suomen kilpailukyvyn parantamiseen on vaikea nähdä.

– Kikyn hyöty alallamme on kyseenalainen, Lindroos sanoo.

Lisäksi kiky lomarahaleikkauksineen on kohdellut erityisen ankarasti julkista puolta, jossa monet alat ovat naisvaltaisia.

– Tehdystä työstä kuuluu saada palkka, ja kun opetusalalla palkka ja vaativuus eivät muutenkaan kohtaa, emme näe perustetta kikylle. Siksi tavoitteemme on poistaa kiky jäsentemme sopimuksista.

 

OAJ:n jäsenten sopimukset päättyvät maaliskuun lopussa, ja OAJ ryhtyy neuvottelemaan vuodenvaihteen jälkeen.

Neuvottelut ovat iso kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sopimuksissa linjataan esimerkiksi palkka, työaika, lomat, edut ja sopimuskauden pituus. Neuvottelupöydässä on koko virka- ja työehtosopimusten sisältö, mutta jotkut kysymykset nousevat erityisen tärkeiksi.

OAJ:n kaikki tavoitteet täsmentyvät joulukuussa. Tällöin järjestön hallitus hyväksyy neuvottelutavoitteet, joita on koottu yhdistyksiltä ja jäseniltä syksyn aikana.

– OAJ:n hallitus päättää, mitä erityisesti painotamme saadaksemme jäsenillemme parhaat mahdolliset sopimukset. Tavoitteita ei kannata kertoa julkisesti; tämä on neuvottelutaktiikkaa. On kuitenkin päivänselvää, että kiky halutaan pois, Lindroos toteaa.

Jos kiky ei poistu opetusalan työntekijöiltä, OAJ haluaa, että sen käyttöä muutetaan tai se kompensoidaan kunnolla. OAJ linjaa kompensaatiotavoitteet loppuvuonna.

 

Lukuisten alojen virka- ja työehtosopimukset ovat katkolla syksyn ja kevään aikana. Parhaillaan, aloista ensimmäisinä, sopimuksistaan neuvottelevat teknologia-, kemian- ja metsäteollisuus.

OAJ seuraa silmä tarkkana kaikkia neuvotteluita, joita käydään ennen omien sopimusten päättymistä.

On mahdollista, että loppuvuoden aikana käytävät muiden alojen neuvottelut antavat suuntaa opetusalalle. Tätä ei ole missään nimessä hakattu kiveen, eivätkä muiden alojen ratkaisut vaikuta OAJ:n tavoitteeseen kikyn poistamisesta.

– Meidän jäsenemme varmistavat, että maassa on sitä osaamista, jota menestykseen tarvitaan. Koko Suomen etu on, että hommissa ovat parhaat mahdolliset opettajat. Tällöin palkan ja työn tulee kohdata, Lindroos kiteyttää.

 

Viestimme työehtosopimusneuvotteluista tulevina kuukausina runsaasti. Seuraa sisältöjä ja osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #oajneuvottelee.

Kikyllä vältettiin isot leikkaukset

  • Työmarkkinajärjestöt solmivat kesällä 2016 kilpailukyky- eli kiky-sopimuksen, jolla pidennettiin vuosittaista työaikaa 24 tunnilla ilman palkanlisäystä ja leikattiin julkisten alojen työntekijöiden lomarahoja noin kolmanneksella vuosina 2017–2019.
  • Työnantajamaksuja laskettiin ja työntekijöiden vastaavia maksuja korotettiin sekä luovuttiin määräajaksi palkankorotuksista.
  • Sopimuksella pyrittiin parantamaan Suomen talouden silloista erittäin huonoa tilannetta ja vahvistamaan työllisyyttä.
  • Kiky-sopimusta tehdessä oltiin puun ja kuoren välissä. Sopimus tehtiin maan hallituksen suunnittelemien pakkolakien välttämiseksi.