Koulukelauksia: Tuomas Aivelo oli kouluaikoinaan viisasteleva kilpailuhai

Tuomas Aivelon yläasteen päättötodistuksessa lukuaineiden keskiarvo oli puhdas kymppi.

Satakunnan tietäjät -kilpailun voitto, 2 000 markan palkinto Yritys hyvä -kirjoituskilpailusta, pronssia kansainvälisistä biologian olympialaisista, Jyväskylän yliopiston Matti Leivo -kielioppikilpailun ykkönen – Porista kotoisin oleva tautiekologian tutkija Tuomas Aivelo oli oikea kilpailuhai yläasteella ja lukiossa.

– Olin varmasti aika näsäviisas ja pätemishaluinen oppilas, hän naurahtaa.

Tuomas ärsytti Porin suomalaisessa yhteislyseossa muun muassa historianopettajan sijaista tarttumalla jokaiseen tämän lipsauttamaan asiavirheeseen.

Vaikka koulu oli Tuomakselle alusta lähtien hyvin helppoa, hän ei pitkästynyt pulpetin ääressä. Opinjanoista koululaista kiinnosti kaikki.

– Liikunta ja tekninen työ olivat ainoat oppiaineet, joista en ollut niin innostunut. Luistelu oli suorastaan kauheinta ikinä. Edelleen on.

Yhteislyseon lukion koko opettajakuntaa Tuomas muistelee lämmöllä. Kaikki olivat omasta alastaan innostuneita, suuria persoonia. Erikseen hän mainitsee ranskaa opettaneen Teuvon, jonka ansiosta Tuomas osaa yhä ulkoa lukuisia Patricia Kaasin kappaleiden sanoituksia.

Ylioppilaaksi Tuomas kirjoitti E:n paperein. Helsingin yliopistoon hän pääsi ensiyrittämällä opiskelemaan biologiaa.

– Yliopistossa ajattelin, että suorittamisen voi lopettaa.

Nyt tutkijatohtori opettaa Helsingin yliopistossa tulevia biologianopettajia. Hän toivoo, että vastaisuudessa koulun luonnontieteiden opiskelussa olisi vallalla käytännönläheinen tutkiva ote. Nuoret oppisivat itse tutkimalla ja kokeilemalla.