Koulukelauksia: Tim Sparv uskoo elinikäiseen oppimiseen

Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv aikoo vielä saada valkolakin päähänsä.

Jalkapallo ykkönen, koulu kakkonen. Tämä oli Pohjanmaalla Oravaisissa asuneen Tim Sparvin arvojärjestys teini-iässä.

Leirien ja pelimatkojen vuoksi nuorelle palloilijalle kertyi paljon koulupoissaoloja. Läksyt hän teki, jos oli aikaa ja energiaa.

– Ala-asteella olin ahkera ja kilpailuhenkinen. Halusin olla paras sekä urheilukentällä että koulussa. Kuudennen luokan ysit ja kympit vaihtuivat kuitenkin yläasteella seiskoihin ja kaseihin, Tim kertoo.

Vanhaa yläastettaan Vöyrissä hän kiittelee joustavuudesta. Koulu perusti lahjakkaille urheilijoille oman luokan, jotta opintojen ja treenaamisen yhdistäminen olisi ollut heille helpompaa.

Tim viihtyi erityisen hyvin paitsi liikunnan myös historian tunneilla.

– Nyt jo eläkkeelle jäänyt opettajamme Göran Backman oli samaan aikaan hauska ja jämäkkä. Hänen tunneillaan syntyi hyvin kiinnostavia keskusteluita, Tim muistelee.

Entistä opettajaansa hän tapaa edelleen vuosittain.

16-vuotiaana Timin unelma peliurasta ulkomailla kävi toteen, kun hän pääsi englantilaisen jalkapallojoukkue Southamptonin junioriakatemiaan. Samalla koulu jäi.

Tim ei kuitenkaan halunnut jättää opiskelua kokonaan. 26-vuotiaana hän aloitti etäopinnot Vasa svenska aftonläroverkissä.

– Lukion päättötodistuksen sain kuudessa vuodessa. Kirjoituksetkin aion hoitaa. Suunnitelmissa on myös opiskella jotain valmennukseen liittyvää, psykologiaa tai johtamista. Uskon elinikäiseen oppimiseen.

Timin mielestä yksi koulun tärkeimpiä tehtäviä niin nyt kuin tulevaisuudessa on oppimisen ilon sytyttäminen.