Koulukelauksia: Laulu raikui jo koulussa

Youtubessa suosiota niittäneen Lotta ja pappa -lauluduon Jorma Saahko, 86, muistaa yhä vanhat koululaulut.

Vuonna 1942 kilometrin mittainen koulumatkakin saattoi olla pelottava kokemus. Pieni ekaluokkalainen Jorma Saahko taivalsi yksin kohti Kuusjärven kansakoulua, kun korviin kantautui neuvostoliittolaisten pommikoneiden jylinä. Koneet lensivät matalalla kohti Kuopiota.

– Minä juoksin puskaan piiloon, muistelee Lotta ja pappa -lauluduosta tutuksi tullut Saahko.

Itseään hän kuvailee ujoksi oppilaaksi. Ensimmäiset koulupäivät olivat jännitystä täynnä. Miten Impilahden Pitkärannasta evakkona tullut poika solahtaa muiden joukkoon?

– Kyllä niitä kavereita sitten kuitenkin löytyi.

Kurinpito koulussa oli välillä tiukkaa, mutta Saahko välttyi kilttinä oppilaana rangaistuksilta.

Vaikka Saahko oli ujo, hän ei arastellut laulamista. Vieläkin hän muistaa monet laulutunneilla tutuiksi käyneet kappaleet ulkoa. Saahkon todistuksessa laulunumero oli vuodesta toiseen täysi kymppi.

– Opettajista mieleeni on jäänyt juuri laulunopettaja Immonen. Hän oli niin mukava. Jos urkuharmoni oli rikki, hän säesti haitarilla.

Saahkon koulu-ura jäi lyhyeksi, yhdeksän vuoden mittaiseksi. Kolmannen luokan hän kävi varmuuden vuoksi kahteen kertaan.

– Sodan jälkeen kaikilla oli kiire töihin. Mutta hyvin olen tällä opilla pärjännyt. Aina on ollut ruokaa pöydässä.

Nykypäivän koululaisten hän toivoisi ottavan mallia entisaikain käytöstavoista. Opettajaa pitää kunnioittaa ja hattu ottaa päästä pois.

– Vai onko niissä koulurakennuksissa nykyään niin kylmä, että täytyy pitää pipoa päässä? Saahko naurahtaa.