Koulukelauksia: Elämänkouluna jalkapallo

Markku ”Rive” Kanerva pelasi HJK:ssa opiskellessaan opettajaksi. Opettajatausta on auttanut valmentajan työssä.

Pärjäsin koulussa hyvin. Ainoat jälki-istunnot tulivat, kun joskus välitunneilla pelasimme läheisessä puistossa futista. Emme malttaneet lopettaa pelejä ajoissa ja myöhästyimme tunneilta, Markku ”Rive” Kanerva muistelee. Hän sai lempinimensä Rive Meksikon 1970 maailmanmestaruuskisojen brassitähden Rivelinon mukaan.

 

Rive pääsi oppikouluun, Helsingin kaksoisyhteislyseoon, tasan yhdeksän keskiarvolla. Ensin opettajan sijaiseksi ja sitten opettajaopintoihin Riven innosti Haagan peruskoulun rehtori Pekka Ylikantola.

Rive pelasi HJK:ssa opiskellessaan opettajaksi. Opinnoissa ja aktiivipelaamisessa oli yhteensovittamista: treenien takia hän ei voinut osallistua kaikille iltapäiväluennoille, mutta opiskelukavereilta sai kopioitua muistiinpanoja.

Riven mielestä hänen opettajataustansa on auttanut valmentajan työssä. Hänellä on työkaluja oppimista edistävän positiivisen ilmapiirin rakentamiseen ja erilaisten yksilöiden ja oppimistapojen huomioimiseen. Lisäksi hän on oppinut, miten suuri merkitys on huolellisella suunnittelulla, johdonmukaisella työskentelyllä ja rakentavalla palautteella.

– Myös esiintymis- ja vuorovaikutustaitoni kehittyivät opettajan työssä.

 

Rive toivoo, että tulevaisuudessa opettajat ja oppilaat viihtyisivät koulussa paremmin.

– Työskentelytilojen ja luokkakokojen pitäisi mahdollistaa oppilaskohtainen opetus. Erityisopetukseen tulisi resursoida nykyistä enemmän.

Häntä huolettaa myös opettajien työssäjaksaminen. Siihen tarvitaan satsauksia.

 

Markku Kanerva

  • Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja.
  • 55-vuotias.
  • Koulutukseltaan luokanopettaja.
  • Työskenteli opettajana Haagan peruskoulussa Helsingissä 1993–2004 ja sitä ennen lukuvuoden verran Ruotsissa Boråsin ruotsinsuomalaisessa koulussa 1991–92.
  • OAJ myönsi Kanervalle marraskuussa kultaisen Liikunnan hyväksi -mitalin.