Selkeä viestintä ja kollegojen tuki auttavat – kolme opettajaa kertoo koulujen tunnelmista

Kolme opettajaa kertoo, miten heidän työpaikallaan on selvitty omikronin aiheuttamasta hyökyaallosta. Puheissa paistaa turvattomuuden tunne, mutta kollegoista ollaan pohjattoman ylpeitä. Työnantajalta toivotaan kunnon maskeja ja ajantasaista tiedottamista.

Lukukausi käyntiin venyen ja varautuen

Anna-Riikka Kivikoski, apulaisrehtori, Raholan koulu, Tampere

 

Olin loppiaisena loppuviikon vapaalla ja on myönnettävä, että silloiset keskustelut ja spekulaatiot etäkouluun siirtymisestä nostivat kylmän hien otsalle.

Päätökset menivät niin viime tippaan, että myös meidän omat ohjeistuksemme olivat myöhässä. Siihen nähden ensimmäinen viikko meni hyvin.

Opetus saatiin käyntiin ja koulua käydään hyvällä mielellä. Puhelimeni on soinut paljon. Huoltajat olivat lukukauden alkaessa epävarmoja monesta asiasta.

Henkilöstöä kuormittaa se, että emme saa kokoontua kasvokkain. Koulussamme on ollut kokoontumisen, yhdessä puhumisen ja nauramisen kulttuuri, kertoo Anna-Riikka Kivikoski.

 

Henkilöstö on ollut huolissaan turvallisuudesta. Heillä on ollut paljon kysyttävää maskeista, turvaväleistä ja esimerkiksi siitä, mitä tehdään kieli- ja muiden valinnaisryhmien kanssa, jotta ryhmät eivät sekoitu.

Kaikessa tässä on auttanut laaja ja selkeä viestintä, kollegiaalinen tuki ja myös Tampereen kaupungin keskitetyt ohjeet kouluille.

Esimerkiksi ruokailu on ollut meidän koulussamme yksi pullonkaula, kun yhtenäiskoulumme tilat ja oppilasmäärä ovat mitä ovat. Osa luokista ruokailee nyt luokissaan.

Maskisuositus laajeni ekaluokkalaisiin, mutta emme painosta ketään maskin käyttöön. Toisaalta pienemmät oppilaat ovat kyselleet oma-aloitteisesti jo aiemmin, että saisivatko hekin käyttää maskia. Maskeja käytetään tunnollisesti, eikä siihen suhtauduta kovin isona asiana.

Tällä hetkellä Tampere hankkii FFP2-maskit ainoastaan terveydenhuollon työntekijöille. Mekin kaipasimme niitä sekä oppilaille että henkilökunnalle. Toistaiseksi työnantaja tarjoaa vain kirurgiset maskit.

Voin vain ihailla henkilökunnan joustavuutta.

Voin vain ihailla henkilökunnan joustavuutta ja muuntautumisen valmiutta. Kun katsoo taaksepäin kevääseen 2020, olemme nyt paljon valmiimpia kaikkeen.

Osana lukuvuosisuunnitelmaa meillä on uusi ja hyvä kuntatasoinen varautumissuunnitelma, joka sisältää suunnitelman lähiopetuksen rajoitusten toteuttamisesta ja etäopetukseen siirtymisestä.

Mutta tilanne myös kuormittaa. Ihmiset ovat jaksamisensa äärirajoilla. Osalla oppilaista tuen tarve lisääntyy, ja siitä kannamme paljon huolta. Yritämme kaikin tavoin paikata sitä, mikä jää koronan jalkoihin.

Omat työpäiväni ovat nyt venyneet, mikä on toisaalta rehtorin tehtävässä normaalia. Syksyllä oli joitakin sellaisia suvantohetkiä, jolloin saatoin jättää työkoneen viikonlopuksi töihin, tai hiljentää puhelimen. Mutta nyt ei ole sellainen hetki.

 

Saatamme joutua sulkemaan ovet

Mervi Kananen-Kärkkäinen, Kuorevirran päiväkodin johtaja, Kiuruvesi

 

Kun korona alkoi jyllätä, ajattelimme, että eihän se meidän lintukotoon tule. Mutta tulihan se.

Aluksi uuteen tilanteeseen sopeutuminen vaati valtavasti työtä. Kahden vuoden aikana koronasta on tullut tavallaan osa arkea.

Keskustelemme koronatilanteesta päivittäin. Jokainen meistä on huolissaan siitä, että sairastuu. Koska oma ja toisten terveys ovat tärkeitä, henkilökunta on käyttänyt maskeja kiitettävästi.

Nyt tammikuussakin henkilökuntaa on sairaana, eikä sijaisia tahdo löytyä. Se stressaa, koska toiminta pitää saada pyörimään ja varhaiskasvatuslain velvoitteet täyttymään.

Jos liian moni sairastuu, pitää varautua siihen, että päiväkoti suljetaan.

Olen tyytyväinen siitä, että meillä koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö sai hyvissä ajoin kolmannen koronapiikin, kiuruvetinen Mervi Kananen-Kärkkäinen kehuu kuntaansa ja Ylä-Savon soten palvelua.

 

Kaupungin koronanyrkki tiedottaa alueemme koronatilanteesta päivittäin sähköpostilla.

Kaupunki tarjoaa kaikille työntekijöilleen FFP2-maskit. Niitä tarjotaan myös vanhemmille vasu-keskusteluissa sekä avoimen päiväkodin toiminnassa käyville aikuisille.

Yksiköitä ei ole yhdistelty kuten joskus aiemmin.

Lisäksi kaupunkimme päiväkodit ovat saaneet olla omina taloinaan, eikä yksiköitä ole yhdistelty kuten joskus aiemmin.

Korona on jättänyt aukon yhteisöllisyyteen. Meillä ei ole ollut varhaiskasvatuksen yhteisiä liikuntapäiviä, emmekä ole päässeet katsomaan musiikki- tai teatteriesityksiä kunnan kulttuurisaliin.

Onneksi pääsemme kuitenkin hyvin ulkoilemaan, sillä päiväkodin lähipiirissä on metsä, luistelukenttä, hiihtoladut, uima- ja liikuntahalli sekä jäähalli.

Toisaalta oman päiväkodin porukan kanssa yhteenkuuluvuuden tunne on vahvistunut, kun olemme yhdessä yrittäneet sopeutua tilanteeseen. Esihenkilönä pyrin olemaan rauhallinen ja ratkaisemaan haasteen kerrallaan.

 

Opiskelijaa ei voi pakottaa käyttämään maskia

Marjo Savela, työsuojeluvaltuutettu ja sähkö- ja automaatioalan lehtori, ammattiopisto Omnia, Espoo

 

Olemme aloittaneet lukukauden lähiopetuksessa ja ”soveltuvin osin etänä”. Se tarkoittaa, että kukin opettaja miettii, onko hänen ryhmällään edellytyksiä selvitä etäopinnoista. Esimerkiksi jos opiskelijalla on erityistuen päätös, hänellä on oikeus lähiopetukseen.

Itse olen ratkaissut asian niin, että opiskelijoista noin puolet on opiskelemassa työpaikoilla, muut käyvät koululla työsaliopetuksessa. Työpaikkajaksojen pituudet ja ajankohdat vaihtelevat – näin saadaan pidettyä kouluun tuleva ryhmä pienempänä.

Omnian henkilöstökyselyn tulokset viime syksyltä olivat kuin kaksikyttyräinen kameli. Puolta opettajista korona on kuormittanut rankasti, toinen puoli kokee stressin hellittäneen, Marjo Savela sanoo. Vieressä opiskelija Nico Väisänen.

 

Yritän pysyä perillä opettajien tunnelmista. Suurin osa suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti. Rokotukset on otettu, ja jotkut ovat myös sairastaneet koronan.

Medialla on suuri vaikutus. Kun muutama viikko sitten uutisoitiin, että long covid voi tulla joka toiselle koronan sairastaneelle, jotkut opettajat ahdistuivat. Onneksi uutinen osoittautui liioitteluksi.

Oppilaitos kustantaa meille FFP2-maskit. Suosittelemme opiskelijoille maskien käyttämistä, mutta emme voi sitä vaatia.

Yksi opettaja on tehnyt turvallisuuspoikkeamailmoituksen, kun koko luokka kieltäytyi käyttämästä maskeja. Meitä on neuvottu, että opettajan ei tarvitse mennä ihan maskittoman opiskelijan viereen.

Onneksi joulun jälkeen opiskelijat ovat käyttäneet maskeja entistä useammin. He ottavat riskin tosissaan, eivätkä halua taas mennä etäopetukseen.

Opettaja miettii, onko hänen ryhmällään edellytyksiä selvitä etäopinnoista.

Opettajien rokottamista ei meillä kiirehditty, koska sen olisi katsottu loukkaavan yhdenvertaisuutta. Jos opettajat olisi määritelty riskiryhmäksi, samoin olisi pitänyt tehdä vaikkapa oppilaitoksen keittiöhenkilökunnalle.

Omnian oma valmiusryhmä tiedottaa korona-asioista aktiivisesti intranetissä ja sähköpostilla. Kun työntekijöitä on yli tuhat, tieto ei tunnu tavoittavan kuitenkaan kaikkia edes oman sähköpostin kautta.