Vastapaino: Rehtorin kesän kohokohta ”tuntuu takamuksissa”

Jorma Ojalan mielestä soutukisoissa tärkeintä ei ole osallistuminen vaan ykkössija. Kärkikahinoissa pitää ainakin pysyä mukana.

Iso kirkkovene liikkuu 14 käsiparin voimalla. Sooloilla ei saa. Kun yhteinen souturytmi on löytynyt, ryhmä pääsee nauttimaan upeasta järvimaisemasta.

Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala treenaa tiheään tahtiin kirkkoveneessä. Hän harrastaa myös sisäsoutua, josta hänellä on kolme suomenmestaruutta.

Molemmissa lajeissa tekniikka on periaatteessa sama, mutta kirkkoveneessä puurretaan porukalla ja sisäsoutulaitteessa itsekseen.

– Kyllä ne ekat roiskeet kirkkoveneessä tuntuvat ihan mukavilta, kun veneilykausi alkaa toukokuussa. Ensimmäinen puoli tuntia on aina vähän hakusessa. Treeni vesillä on tärkeää, jotta jokainen pysyy tahdissa.

Jorma kuuluu Hämeenlinnan Ladun soutujaoston kirkkoveneporukkaan. Parin–kolmen tunnin treeneissä soudetaan keskustan tuntumasta Vanajanselälle ja pitkälle Hattulan puolelle.

Treenejä on kaksi kertaa viikossa syyskuulle asti. Lisäksi Jorma harjoittelee sisäsoutukisoja varten. Seuran sisäsoutulaite on ahkerassa käytössä lähes päivittäin. Sisäsoudussa kuivalla maalla syttyi myös Jorman soutuinnostus 2000-luvun taitteessa.

Entinen kilpahiihtäjä ja triathlonisti on ollut kovassa kunnossa läpi aikuisikänsä. Jo koulupoikana hän eli urheilun ehdoilla, ja kilpailuvietti vie rehtoria edelleen kisasta toiseen.

Kestävyyttä vaativat soutukisat ovat nykyään se oma juttu.

– Minulle pitkillä matkoilla on aina pettymys, jos oma joukkue putoaa kärkikahinoista.

Näin kävi viime vuonna Sulkavan suursouduissa puolivälin jälkeen. Lohtuna tosin lyhyillä matkoilla tuli hopeaa ja pronssia Evijärven Urheilijoiden kanssa.

– Jos joku porukka pyytää mukaan kilpailuihin ja on sopivasti aikaa, niin yleensä olen valmis kisaamaan, hän täsmentää hyppäämistään muun kuin oman seuransa veneeseen.

Evijärvelle Jormaa vetää heimorakkaus: sieltä Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta hän on kotoisin. Hänen naamansa on tuttu näky myös Hollolan Urheilijoiden kirkkoveneessä.

 

Kilpaileminen antaa reksille potkua treenaamiseen. Kirkkoveneiden kisakesä roiskahtaa vauhtiin toukokuun lopulla Virtain soudussa. Kulosaaren perinteiset ympärisoudut Helsingin vesillä syyskuussa puolestaan päättävät kauden.

Näiden väliin mahtuu monta kirkkovene-soutukisaa, joista yksi on tuskainen taival ylitse muiden: Sulkavan suursoutu. Se on Jormalle kesän kohokohta.

Heinäkuiset Sulkavan soudut on Suomen suurin soututapahtuma. 60 kilometrin matka on kova kisa. Siinä laitetaan Suomen ”soutuhullut paremmuusjärjestykseen”.

Pitkän matkan soutukoettelemus tuntuu takamuksissa.

– Se peräpeilin pakotus! Eikä se ole aina edes sen arvoista, jos sijoittumista pidetään mittapuuna.

Voittoon asti Jorma tiimeineen on soutanut Sulkavalla kerran. Voitosta on yli kymmenen vuotta, mutta kahdesta kakkossijasta viimeisin on kahden vuoden takaa. Tänä kesänä Jorma tarttuu airoihin Sulkavalla jo 14:nnen kerran.

Minulle treenit ovat mitä parhainta vastapainoa koulutyölle. Pystyn nollaamaan treenatessa pääni aivan täysin, kun tiedän, että muutaman viikon päästä on kilpailu tulossa, Jorma sanoo.

Nykyistä parempaa keskittymiskykyä hän soisi myös oppilailleen.

– Selkeästi on nähtävissä, että nuorten keskittymiskyky on heikentynyt, eikä koulun tärkeyttä aina oivalleta vielä peruskouluikäisenä. Peruskoulu on kuitenkin jokaiselle lapselle ja nuorelle ainutlaatuinen kokemus, ja meidän opettajien pitää aina muistaa, että fokus tässä työssä on työskennellä lasten ja nuorten hyväksi.

Rehtorina Jorma Ojala kokee ikään kuin olisi kirkkoveneen tahtiairoissa. Samaan tahtiin pitää soutaa, jotta tiimityö sujuu ja kouluun saadaan luotua hyvä henki niin oppilaiden kesken kuin opettajienkin välille.

Jorma Ojala

  • Toijalan yhteiskoulun 48-vuotias rehtori. Reksinä Toijalassa vuodesta 2013, sitä ennen reilut seitsemän vuotta alakoulujen rehtorina Valkeakoskella.

  • Harrastaa kirkkovenesoudun lisäksi sisäsoutua ja pyöräilyä, nostaa puntteja ja hiihtää.