Poljetut kyläkoulut – Katriina tutustuu Sastamalan lakkautetuihin kyläkouluihin kymmenien kilometrien pyöräretkillä

Sastamalalainen Katriina Laurila kartoittaa pyöräretkillään laajan kotikaupunkinsa lakkautettuja kyläkouluja.

Keväällä Katriina Laurila keksi pidentää pyörälenkkejään: hän päätti tutustua Sastamalan entisiin koulurakennuksiin ja kuvata niitä.

Lakkautetun Salokunnan kyläkoulun lähellä asuva Katriina alkoi muistella kouluja, joissa hän 1980-luvulla ylioppilaana sijaisti opettajia. Muistot veivät ensimmäiselle pyörälenkille, joka suuntautui noin 45 kilometrin päässä oleville kouluille.

 

Paikallishistoria on aina kiinnostanut Katriinaa, joka työskentelee luokanopettajana Kiikan koulussa Sastamalassa. Kiikassa syntynyt Katriina teki Suomen historian kandityönsäkin Kiikan kansakoulujen alkuvuosista.

Koulut Katriina bongasi suunnittelemalla reitin tarkasti. Hän kirjoitti kääntymissuunnat paperille, kun arveli, etteivät nettiyhteydet aina toimisi.

Koulujen kohtaloissa on vielä selvitettävää.

Aluksi matka taittui omalla ja tuttujen tietämyksellä. Tukena oli Sastamalan historia -teos.

Katriina hankki entiseltä koulutoimenjohtajalta vuosina 1966–97 lakkautettujen kansa- ja kansalaiskoulujen sekä ala-asteiden listan, jossa oli 17 koulua.

– Koulujen kohtaloissa on vielä selvitettävää. Muutama koulurakennus on purettu, ja ainakin yksi koulu on palanut, eikä tontille ole rakennettu uutta, Katriina kertoo.

Kun kesäloma loppui, Katriina oli kiertänyt 37 entistä koulua. Pyörän matkamittari näytti 518 kilometriä.

 

Omatoiminen koulukartoittaja oppi polkimilla paljon kotiseudustaan.

Kun Katriinan tuttu muisteli, että oli tavannut Tyrisevän koulun edustajan koulujenvälisissä hiihtokisoissa, Katriina ällistyi. Hän ei ollut kuullutkaan tällaisesta koulusta.

– Missä hiivatissa on Tyrisevän koulu? Pyöräillessä selvisi, että ei ainakaan Wikipedian osoittamassa paikassa. Onneksi tapasin Tyrisevän koulua 1950-luvulla käyneen naisen, joka osoitti pusikon, josta koulu löytyi.

Tyrisevän koulu perustettiin, kun kylässä oli vielä paljon väkeä. Koulu toimi vain 30 vuotta.

 

Useimmissa Katriinan reitille valikoituneissa lakkautetuissa kouluissa asutaan tai niitä käytetään esimerkiksi varastoina.

Jos pyöräretkellä pihoilla näkyi asukkaita, Katriina kertoi asiansa, jotta hiippailu ei ihmetyttäisi.

– Kutalassa vanha kartta neuvoi ihan eri paikkaan kuin oletin. Siellä olikin ollut koulu kahdessa paikassa. Löysin koulun kaverin tekstariohjeilla. Niillä päädyin tai pääsin keskelle puutarhajuhlia.

Se Katriinaa jää vähän harmittamaan, että ensi vuoteen jäävät pyöräilyt Kiikoisten, Mouhijärven ja Suodenniemen kouluille.

 

Katriina havaitsi retkillään, että Sastamalan syrjäalueella oli ollut kymmenen kilometrin säteellä jopa kolme koulua. Ne lakkautettiin, kun koulukuljetukset alkoivat.

Vuonna 2000 nykyisen Sastamalan alueella toimi 31 peruskoulua, nyt enää 14. Katriina arvelee, että tästä määrästä on vaikea vähentää.

Koko Suomessa peruskoulujen määrä on Opetushallituksen mukaan vähentynyt vuosituhannen alun reilusta 4 000:sta noin 2 300 kouluun.

 

Koulujen keskikoot ovat kovassa kasvussa. Sastamalan alueen peruskouluissa oli vuosituhannen alussa keskimäärin 91 oppilasta, nyt 168. Kouluverkko elää, kun maailma muuttuu.

– Korona-aika osoittaa, että isoja kouluyksiköitä on vaikea hajauttaa. Kiikan yksisarjaisessa alakoulussa opetuksen voi järjestää kätevästi, Katriina pohtii.

 

Katriina Laurila

  • Luokanopettaja Kiikan koulussa Sastamalassa.
  • Pyöräillyt ja kuvannut 37 lakkautettua Sastamalan koulua huhti–elokuussa 2020.
  • Voittanut aikuis- eli veteraaniurheilusta 31 SM-mitalia, joista ensimmäisen 40-vuotiaiden sarjassa vuonna 2008.