Mun juttu: Kakkujen leipomisesta luovuutta koulutyöhön

Kakkujen leipominen opettaa meille samanlaista sinnikkyyttä, jota odotamme oppilailtamme koulussa, sanovat kotkalaiset Pikku Pariisin kakkuja taituroivat luokanopettajat.

Kotkalaiset siskokset Hanna Ahtiainen, Laura Lindfors ja Saara Korpela halusivat jo pikkutyttöinä luokanopettajiksi. Ja opettajia heistä tuli. Ammatin lisäksi sisaruksia yhdistää rakkaus kakkujen leipomiseen.

Äiti otti siskokset mukaan leipomaan pienestä pitäen. Äiti on tarjonnut juhlissa sen seitsemää sorttia, ja tapa on periytynyt hänen lapsilleen.

Kakkumaailmaan upposi ensin Laura Youtuben ja Instagramin vetämänä. Hän kokeili huvikseen ammattilaisten kakkureseptejä.

– Raahasin leivonnaisia työpaikalle ja sukulaisille maistettaviksi, hän kertoo.

– Lauran myötä kakkuinnostus tarttui, Saara vahvistaa.

– Olimme joskus haaveilleet kesäkahvilasta, ja kun Ravintolapäivä-konsepti starttasi 2011, se oli kuin meille tehty, Hanna muistelee.

 

Lauran kotona Kotkan Kaukolassa järjestetty kahvila Pikku Pariisi keräsi ensimmäisenä Ravintolapäivänä parikymmentä vierasta.

Pikkuhiljaa asiakasmäärä kasvoi. Kun kolme vuotta sitten jonossa oli sadan kakun tilaukset, Ravintolapäivät laitettiin tauolle.

Sisarusten mukaan pop up -kahvilat ovat olleet, puolisoiden ja lasten avustuksella, heidän kolmen ikioma juttu: hallittu parin päivän kaaos, jossa jokaisen omat vahvuudet ovat päässeet esiin.

Hanna, vanhin siskoksista, on luontainen johtaja. Hän vastaa kakkupohjien ja täytteiden tekemisestä ja osaa leikata kakut parhaiten.

Laura on idea- ja koristeluvelho, joka viimeistelee ja valokuvaa kakut.

Saara, nuorin siskoksista, jaksaa kehitellä uutuuksia siinä missä Hanna ja Laura suosivat tuttuja makuja.

Harrastuksessa on myös menty eteenpäin. Siskokset kertovat aluksi tavoitteena olleen hyvä maku, sitten satsattiin hienoon koristeluun. Seuraavassa vaiheessa koristeltiin teemojen mukaan.

Kakuissa riittää haastetta ja niksejä opittavaksi.

Voikreemi pitää kakun koristeet kasassa. Onnistuneen marenkivoikreemin tekeminen sokerilämpömittareineen ja vatkaamisineen on taito, jota siskokset ovat opettaneet muillekin.

Kakkuja tehdessä voimme puhua myös kipeistä tai vaikeista kysymyksistä.

Sisarukset kertovat olevansa läheisiä keskenään ja saavansa toisiltaan paljon ammatillista tukea. Milloin konkreettisia koulutehtäviä, milloin henkistä tukea myös oppilasasioissa.

– Kakkuja tehdessä voimme puhua myös kipeistä tai vaikeista kysymyksistä, sanoo Laura.

Työn imuakin vaalitaan yhdessä. Saaran mielestä on mahtavaa pallotella siskojen kanssa vaikkapa ilmiöoppimisen ideoita.

Laura kertoo löytäneensä oman luovuutensa kakkujen kautta. Työssä luovuus näkyy esimerkiksi opetuksen suunnittelussa ja itsetehtyjen materiaalien visuaalisessa ilmeessä.

 

Kaikkien kolmen mielestä parasta opettajan työssä on omien suunnitelmien tekeminen ja niiden toteutuminen arjen opetustyössä.

Hanna sanoo olevansa kaksin verroin onnellinen ihminen, koska saa kokea flow’ta sekä työssä että harrastuksessa.

Saara pohtii, että kakkujen leipominen opettaa hänelle samanlaista sinnikkyyttä, jota hän odottaa koulussa oppilailtaan.

– Se on jatkuvaa kokeilua ja itsensä haastamista. Tiedän, miltä oppiminen tuntuu oppilaista. Ja oma innostus motivoi heitä parhaiten.

 

Kotkalaiset luokanopettajasisarukset

  • Hanna Ahtiainen opettaa Otsolan koulussa, Laura Lindfors Rauhalan koulussa ja Saara Korpela Langinkosken koulussa.
  • Leipovat kakkuja ja pitävät pop up -kahvilaa.
  • Instagram ja Facebook @pikku_pariisi