Syrjivät säästöt kumottiin

Hyvinkään säästöohjelma oli synnyttämässä määräaikaisia opettajia syrjivän tilanteen. Päätös peruttiin, minkä myötä Hanna Heino ja muut määräaikaiset perusopetuksen opettajat saavat palkan koko lukuvuodelta.

Kuntien kirjavat – toisin sanoen reilut ja epäreilut – käytännöt määräaikaisten opettajien kesäajan palkanmaksussa ovat puhuttaneet vuosia. Näin on tänäkin kesänä, sillä osa kunnista aikoo yhä maksaa vakituisille ja määräaikaisille samasta työstä eri määrän palkkaa.

Tyypillisesti kyse on kuntapäättäjien hyväksymästä eriarvoisesta tilanteesta, jossa vakituiselle maksetaan palkka koko vuodelta, mutta määräaikaisen palkanmaksu katkaistaan koulujen päättymiseen. Osittain palkkaeroa kompensoi määräaikaisille maksettava lomapäiväkorvaus.

 

Parempi uutinen kuultiin Hyvinkäältä, jossa kaupunginvaltuusto päätti perua tulevan kesän palkanleikkauksen kelpoisilta määräaikaisilta perusopetuksen opettajilta. Asia sisältyi valtuuston aiemmin hyväksymään kestävän talouden säästöohjelmaan.

– Hyvältähän tämä tuntuu. Olin säästänyt kesää varten, mutta nyt saan säästöjen lisäksi sen palkankin. Voin suunnitella kesäloman menoja rennommin ja luopua ajatuksesta, että hakisin asuntolainalleni lyhennysvapaita, sanoo Hanna Heino, joka opettaa kieliä Vehkojan koulussa.

Valtuusto muutti mieltään, kun OAJ lähestyi kuntaa parinkymmenen opettajan allekirjoittamalla palkanoikaisuvaatimuksella.

Ratkaisevaksi yksityiskohdaksi nousi se, että kaupunki oli kohdistanut päätöksensä vain peruskoulujen määräaikaisiin opettajiin. Syrjivä tilanne syntyi, kun esimerkiksi lukiossa määräaikaisten palkat olisivat juosseet.

– Ei kaupungilla olisi ollut perusteluja kohdella perusopetusta ja lukiota eri tavoin. Juridisesti tilanne olisi ollut syrjivä, ja on hyvä, että he kumosivat päätöksensä ilman oikeudenkäyntejä, OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen sanoo.

 

Hanna Heinokin tietää kokemuksesta, että palkaton kesäloma aiheuttaa vaivaa ja ansionmenetyksiä. Vuosisidonnaiset lisät eivät juokse, minkä vuoksi Heino on tällä hetkellä täpärästi yhden työkokemukseen perustuvan palkankorotusrajan alapuolella.

– Samaa työtä tehdään. Onhan sitä vitsillä miettinyt, että pitäisikö vain tehdä vähemmän töitä kuin muut. Sellaiseen olen varmasti turhan tunnollinen, ja siitä kärsisivät väärät ihmiset.