Reetta Räty: Rationaalifunktio reiteen

Onhan se kyllästyttävää, että vuosikymmenestä toiseen nuoret marisevat samaa: Miksi pitää opiskella historiaa, vaikka nyt on nyt? Miksi pitää osata muurahaisen osat? Ja ehkä yleisin: en tule ikinä tekemään mitään, missä pitää derivoida – mitä järkeä?!?

Nämä ovat olennaisia kysymyksiä, ja lapset ansaitsevat niihin kunnolliset vastaukset.

Työelämässä johtamisen klassikko-ohje kuuluu: Aloita aina kertomalla miksi. Eli: miksi taas uusi organisaatiomuutos, säästöohjelma tai seurantatyökalu, miksi juuri nämä tavoitteet, miksi koko ajan jotain uutta?

Perustelu on tärkeää, sillä linjaus ei mene läpi, jos ihmiset eivät ymmärrä, miksi se tehdään. Etenkin muutoksille pitää olla hyvät syyt. Muutoin työntekijät – esimerkiksi jatkuvien muutosten kanssa helisevät opettajat – nurisevat aiheesta.

Kouluun liittyviin miksi-kysymyksiin ei aina vastata kunnolla. Koska koulutus on tärkeää, ei riitä vastaukseksi. Koska yo-kokeet, ei vakuuta kuulijaa. Eivät aikuisetkaan nyökyttele hyväksyvästi, jos muutos perustellaan sillä, että muutokset ovat tärkeitä.

Pitäisi jaksaa perustella yleissivistyksen merkitystä vakuuttavasti.

Kun kerran tiedämme koulutususkon vähentyneen, meidän pitäisi jaksaa perustella yleissivistyksen merkitystä vakuuttavasti. Ei ole kovin kattava selitys, että ”Suomella ei ole muutakaan”.

Tarvitsemme konkreettisempia perusteluja ja esimerkkejä sivistyksen voimasta. Klassikoista voi käyttää esimerkiksi tätä: fiksu ei ole vietävissä. Johtamisopeista kannattaa muistaa tämä: ihmisiä motivoivat eri asiat.

 

Minulla oli opettaja, joka osasi avata derivoinnin merkityksen esimerkiksi hinnoittelussa. Marski oli nykykriteerein aivan liian ankara opettaja, mutta tajusin hänen tunneillaan, ettei matematiikka sijaitse laskukaavoissa vaan elämässä. Päässä vähän naksahti, kun kaavat muuttuivat kuviksi.

Olen tatuoinut selkääni sana-sanan etymologian. Pitäisikö hakkauttaa rationaalifunktio reiteen muistuttamaan, että en olisi tässä ilman maksutonta koulutusta, jossa opiskeltiin myös turhanpäiväisiä asioita?

 

Reetta Räty on toimittaja ja media-alan yrittäjä.

Lue samasta aiheesta