Lukijan mielipide: Lisää tukea nepsy-nuorille

Nepsy-nuorten saama tuki koulussa ja oppilaitoksissa on epäsäännöllistä ja joskus valitettavasti olematonta. Olen tämän itse kokenut.

Lukiossa ollessani yritimme neuropsykiatrisen valmentajani ja vanhempieni kanssa haalia minulle useita tukitoimia. Monesti vastaus oli: “Ei opettajilta voi vaatia tällaista.”

Mutta se ei ole totta. Esimerkiksi lukiolain mukaan oppilaalla, jolla on erityisvaikeuksien vuoksi haasteita suoriutua opinnoistaan, on oikeus saada erityisopetusta ja muuta oppimisen tukea yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

 

Vertaistuki-palstoilla kerrotaan, että tukitoimia ei saa ellei niitä osaa vaatia. Mutta miten voi vaatia asiaa, jonka olemassaolosta ei edes tiedä?

Koulutusalan ammattilaisten pitäisikin pystyä ohjaamaan nuoria ja heidän vanhempiaan nykyistä paremmin oikeiden palvelujen ääreen.

Nyt tuntuu käyvän niin, että tukea annetaan vasta, kun ongelmat ovat jo kasautuneet ja nuoren mielenterveys rappiolla.

 

Miten voi vaatia asiaa, jonka olemassaolosta ei edes tiedä?

 

Mielestäni opettajat ovat arvosanojen sokaisemia. Kun olin alakoulussa, vanhemmilleni sanottiin: “Ei lapsellanne ole mitään ongelmia, hänhän pärjää hyvin koulussa.”

Todellisuudessa oloni oli koulupäivien jälkeen sietämätön. Mutta kuten monen muunkin, minunkin ongelmani päästettiin menemään liian pitkälle.

Uskon, että opettajan ymmärryksellä ja pienellä panostuksella oltaisiin tämäkin voitu ehkäistä. Siksi koulujen henkilökuntaa pitäisi kouluttaa nepsy-oireista ja -ominaisuuksista. Näin tukitoimet voitaisiin aloittaa ennen epätoivon parrasta.

 

Tuntuu, etteivät nepsy-lasten ja nuorten ongelmat kuulu kenellekään. On yleistä, että putoamme vammaispalveluiden ja mielenterveyspalvelujen väliin.

Ja niinpä nepsy-nuoren ainoa oljenkorsi koulunkäyntiin on vanhempi, joka jaksaa taistella byrokratiaa vastaan. Valitettavasti kaikilla ei ole tällaista tukea vaan nuori jää taistelussaan yksin.

Järjestelmä on rikki, mutta miten se korjataan?

 

H. Juva

 


Lähetä kirjoituksesi mielipidepalstalle lomakkeella, jonka löydät osoitteesta opettaja.fi/lukijalle. Toimitus editoi kaikki tekstit. Julkaisemme kirjoituksen nimimerkillä vain poikkeustapauksessa.