Juha T. Hakala: Mä olen niin odottanut tätä!

Tuijotin uutista: negatiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvat ihmiset voivat elää kymmenenkin vuotta lyhyemmän elämän kuin asioihinsa kaikkein positiivisimmin suhtautuvat.

Mieleeni nousi kokemus yliopistolta. Olin pitänyt vastaanottoa viipyneille opiskelijoille.

Ideana oli ollut, että selvittäisimme pienellä juttutuokiolla opintojen edistymisen suurimmat jumit. Aamupäivä oli sujunut toiveikkaissa merkeissä. Jes, tämähän toimii!

 

Kuvaan oli astunut elämä isolla E:llä.

 

Iltapäivän ensimmäinen asiakas oli kolmikymppinen mies, joka lysähti eteeni epäilyksiä herättävällä tavalla. Ensivaikutelma ei rohkaissut. Kuulin, kuinka ilma suorastaan valui hänen keuhkoistaan.

Selvisi, että mies oli tullut Suomeen opiskellakseen kemiaa. Alkuun kaikki oli sujunut hyvin, kunnes kuvaan oli astunut elämä isolla E:llä. Meno oli tyssännyt.

Nyt yliopisto oli bongannut miehen. Oli tullut kutsu tehokurssille, jossa luvattiin tukea opintojen loppuun saattamiseen. Lupaus ei selvästikään vakuuttanut miestä.

“En tiedä, miten tää vois ikinä onnistua! Kaikki on unohtunut.”

Epätoivo oli niin läpipääsemätön, että aloin jopa itse epäillä mokomaa sparria. Keskustelumme jatko tuntui vain lisäävän ahdistusta.

Näissä tunnelmissa erosimme.

 

Sisään harppoi ilmielävä Pepsodent-mainoksen mies.

 

Sitten tapahtui kummia. Ovi tempautui auki, ja sisään harppoi ilmielävä Pepsodent-mainoksen mies. Ensitöinään kaveri koetti irrottaa käteni. Selvisi, että hänestä olisi pitänyt tulla fyysikko.

Kuten edellä, hänenkin opintonsa olivat jossain vaiheessa jumahtaneet sivuraiteelle.

Se olikin ainoa yhtäläisyys. Nyt oli luvassa “ihana” projekti. “Mä olen niin odottanut, että joku sanoo, mitä voisin tehdä!”

Ja: olisittepa nähneet miehen ilmeen epäiltyäni, että vastassa voi olla mutkiakin.

Näkymätön jousisto miehen sisässä virittyi. Hammasrivistöä lisää paljastaen hän kahmaisi tekonahkaisesta salkustaan neljä ovenpönkkäopusta – kannesta kanteen silkkaa siansaksaa, teoreettista fysiikkaa.

“Ihan helppo! Pitää vain lukea nämä!”

Miesten elinajanodotteesta en ole varma, mutta arvatkaa, kumpi päätyi tavoitteeseensa?

 

Juha T. Hakala on professori, filosofi ja tietokirjailija.

Lue samasta aiheesta