Kuukauden kysymys: Mikä on mieleenpainuvin lahja, jonka olet saanut oppilailta lukukauden päättyessä?

Lampaantaljoja, kauniita sanoja ja kananmunia. Kesäkuun kysymyksemme vastanneiden mieleenpainuvissa lahjoissa paistoi kekseliäisyys ja omatekoisuus.

 

”Sain lahjaksi ruskean lampaantaljan. Lammas oli teurastettu perheen omista lampaista. Nahan olivat muokanneet sisarukset yhdessä.”

Riitta Koivikko

 

”Näyttäväksi kasvanut perunantaimi nätissä sangossa. Sain siitä uudet perunat, kun siirsin taimen mökillä kasvimaalle.”

Jaana Staarast

 

”Mieleenpainuvimman lahjan sain ysiluokan suorittaneelta tytöltä, jolle oli kai jäänyt mieleen biologian kurssin perinnöllisyysosuus. Hän antoi lahjaksi kennollisen erivärisiä kananmunia. Värejä oli turkoosista ruskeanviolettiin. Osoittautui, että hänen äitinsä harrasti rotukanojen kasvattamista. Kävin ostamassa äitinsä myymiä munia myöhemminkin.”

Outi Ikonen

 

”Ihastuttavimmat lahjat ovat sellaisia, jotka tulevat jokapäiväiseen käyttöön. Olen esimerkiksi saanut aivan ihastuttavia villasukkia ja itsetehdyt korvakorut.”

Sari Meriläinen

 

”Opiskelijan tekemät kauniit vaaleanpunaiset villasukat ihanan kortin kera. Kortissa opiskelija kiitti menneistä vuosista ja hyvästä opetuksesta. Kortti on vieläkin työpöydälläni.”

Mervi Rikka

 

”Olin kauan sitten ysien luokanvalvoja. Kevätjuhlissa sain lahjaksi oppilaalta ja hänen yksinhuoltajaisältään lahjapaperiin käärityn kahvipaketin. Tämä liikutti minua kovasti ja jäi mieleeni. Isä oli varmaan ajatellut, että opettajat ovat kovia juomaan kahvia. ”

Heli Honkala

 

”Sain Titanic-novelleja sisältäneen ensipainoksen vuodelta 1912. Titanic-harrastajan sydämeni löi muutaman ylimääräisen lyönnin kirjan saadessani.”

Ulla Välipakka

 

”Yhtenä vuonna lapsiryhmä kiinnostui kovin leipomisesta. Sinä vuonna sain lahjaksi paljon lasten vanhempiensa kanssa leipomia herkkuja. Kyyneleet vierähtivät erityisesti toffeekarkeista, jotka oli kääritty leivinpaperiin. Niiden mukana tuli kaunis kiitoskortti, jonka lapsi oli itse kuvittanut. Kuvassa oli minä ja lapsi sekä monta sydäntä.”

Tanja Nivaro Thomssen

 

”Sain ensimmäiseltä ohjausryhmältäni joululahjaksi cd:n, jossa oli oppilaitteni bändin musiikkia. CD poiki jatkossa muun muassa yhteisen karaoketuokion koko ryhmän voimin.”

Sari Kopra

 

”Uusi valvontaluokkani oli tehnyt ison kiitoskortin, johon jokainen oli kirjoittanut jotakin hyvää minusta. Luokan yhteen hiileen puhaltaminen, empatia ja arvostus lämmitti mieltäni. Kortti on työhuoneen seinällä muistattamassa työni merkityksestä.”

Heidi Rautajoki

 

”Mieleenpainuvin lahja on ollut hieman ruttaantunut gluteeniton suklaalevy ja ruutupaperille piirretty kortti. Rahallisesti juuri sopiva, mutta ajatuksena valtavan hieno. Mitään lahjoja en tarvitse enkä edes halua. Tuo suklaalevy oli kuitenkin hyvin mieleinen ja jäi muistoihin.”

Jaana Simola

 

”Opetan musiikkiopistossa. Sain eräältä mukavalta perheeltä ja heidän 11-vuotiaaltaan aikoinaan lahjaksi Kaskisavu jaloviina -pullon paketoituna. Paketissa roikkui kirjekuori, johon oppilas oli kirjoittanut harakanvarpaisilla kirjaimilla. ”Kiitos kärsivällisyydestä!””

Ville Karjalainen

 

”Mieleenpainuvin muistaminen oli yhdeksäsluokkalaisilta valvontaluokkalaisilta saamani ajatuksella valittu riipus. Iloitsin suuresti siitä, miten oppilaat vetivät yhtä köyttä ja keräsivät yhdessä rahat lahjaan. Lahja tuli selkeästi suoraan sydämistä.”

Riitta Snellman

 

”Ylivoimaisesti mieleenpainuvin lahja opiskelijoiltani on ollut lauantaimakkarapaketti. Opiskelijat olivat ostaneet myös punaviinipullon, jotta minun ei tarvitsisi kuivin suin syödä sitä makkaraa.”

Susanna Haapsaari

 

”Mieleeni on jäänyt erään tytön tuoma iso paketti, jonka sisällä oli kokonainen arabialainen kahviastiasto kannuineen.
Lahjoja on toki kiva saada, mutta ajattelen usein, että oppilas tai vähävaraisempi perhe on laittanut ”turhaan” rahaa lahjaani. Silloin tuntuu ikävältä ottaa lahja vastaan, vaikka ymmärrän toki kauniin ajatuksen lahjan antamisen takana.
Kukkia on kiva saada, mutta yleensä lähden matkalle heti töiden päätyttyä, niin ne eivät juurikaan ehdi tuottaa iloa.
Eniten pidän itse tehdyistä piirustuksista tai askarteluista. Ne voivat olla hyvin taidokkaita. Säilytän niitä aarteinani.”

Kirsi Jussila

 

”Parhaat lahjat ovat itsetehtyjä. Sain oppilaalta juuri minun suosikkivärein tehdyn puuhelmirannekorun, joka on ollut rakas. Toinen lahja, jo 12 vuoden takaa, on keltainen pehmoankka. Samantyylinen Vaakku-ankka seikkailee kemian dioissani. Se on edelleen luokassa oppilaita ilostuttamassa.”

Laura Nuutinen

 

”En kaipaa tavaraa. Olen tästä koteihin viestiä myös laittanut. Suloisin lahja on ollut oppilaan keräämä luonnonkukkakimppu, villalangalla solmittu, hieman jo nuupahtanut pienessä hikisessä kädessä. Mutta niin tärkeä antajalleen – ja saajalle.  Myös lasten tekemät kortit ja piirustukset ovat mukavia.

Arttu Hartikaisen

 

”Mainion kierrätyslaulun sanoja lainatakseni: ”On maailma täynnä tavaraa. Siitä helposti ähkyyn itsensä saa.””

Pia Pihkanen

 

”Mieleenpainuvimpia lahjoja ovat olleet esimerkiksi kuutosluokkalaisilta yhteislahjaksi saamani omenapuun taimi. Puu tuottaa jo omenia. Eräältä oppilaalta sain valkovuokon juurakon. Nekin kukkivat pihallani.
Yksi oppilas teki aina käsitöissä jotain hevosaiheista. Häneltä sain pienen rautahevoskoristeen. Omatekoiset joulukoristeet, jotka laitan esille joka joulu, ovat myös mieleenpainuvia. Kiitollisena kaikista!”

Eeva Aaltola

 

”Mieleenpainuvin lahja on hymyilevät punaiset itse kudotut villasukat, jotka sain aikuislukion opiskelijalta.”

Mervi Järvenpää

 

”Ysiluokkalaisen ohjauskeskustelussa tuli puhetta, että oppilas virkkaa pieniä pehmoleluja ja on saanut niitä kivasti myytyäkin. En heti hahmottanut, millaisista pehmoleluista on kyse, joten hän alkoi luetella niitä. Perhosen kohdalla olin ilmeisesti huokaissut ja sanonut, että perhonen on varmasti todella söpö.
Kului muutama kuukausi ja joululoma alkoi. Sain häneltä lahjaksi virkatun perhosen. Oppilaalle oli jäänyt reaktioni mieleen. Perhonen roikkuu vieläkin siihen kiinnitetyn kortin kanssa olohuoneen vitriinin oven nupissa. Se on mielestäni edelleen hurjan söpö.”

Emmi Hannuksela

 

”Liikuttava lahja oli viime keväinen kolmen nelosluokkalaisen tytön yhteisvoimin nikkaroima laatikko. Siinä näkyy hurmaavasti kymmenvuotiaiden käsityön jälki. Laatikossa on kansi, nahkasaranat ja puukannessa nahkainen nostoläppä. Luonnollisesti siihen on mustalla tussilla kirjoitettu: Sari-opelle. Laatikko on mökillämme ja siinä säilytetään lautasliinoja – käytössä siis. ”

Sari Vihriälä

 

”Työskentelin monta vuotta Siilit nimisessä päiväkotiryhmässä. Yhtenä keväänä ryhmän lapsen äiti muisti minua ja työkaveriani herkullisilla siilileivoksilla. Tämä on jäänyt vahvasti mieleeni. Pidin siitä, että leivoksen sai syödä pois eikä joka kevät tullut lisää erilaisia siilifiguureita. ”

Miia Heino

 

”Mieleenpainuvin lahja 25-vuotisella luokanopettajaurallani on ollut nimissäni tehty lahjoitus Luonnonperintösäätiölle. Olin jo aiemmin pyytänyt vanhempia osoittamaan lahjoihin tarkoitetut varat hyväntekeväisyyteen, mutta tämä lahjoitus ja sen merkkinä annettu lahjoituskirja vaikuttivat minuun pysyvästi. Olen siitä lähtien pyytänyt osoittamaan kaikki lahjoitusvarat, ne ihan pienetkin, suomalaisten ikimetsien suojeluun. ”

Margit Tikkanen-Haario

 

”Olin lukion kakkosten ryhmyri, kun aloitin opetustyön ohessa apulaisrehtorin tehtävän. Halusin jatkaa tuon hienon porukan kanssa vielä abivuoden. Yo-juhlan jälkeen yksi opiskelija toi minulle kellon ja kertoi, että on koulun ohi ajaessaan monesti huolestunut työpäivieni pituudesta. Lisäksi sain yhdeltä opiskelijalta ja äidiltään riippumaton ja koko porukalta upeat villasukat. Oikein osuvat muistamiset viimeiseltä ryhmältäni.

Anja Mäkelä

 

Seuraava Opettaja ilmestyy 26. elokuuta. Sitä varten kysymme, mistä aiheista haluaisit lukea Opettaja-lehdestä tulevana lukukautena.

Lähetä vastauksesi 5.8. mennessä osoitteeseen opettaja@oaj.fi. Kirjoita aihekenttään Elokuun kysymys. Allekirjoita vastaus omalla nimelläsi (etunimi ja sukunimi). Julkaisemme vastauksia sitaatteina vastaajan nimellä. Arvomme kaikkien vastanneiden kesken palkinnon.

Arvonnan voittaja  saa valita joko olkalaukun, pellavapyyhkeet tai pannunalusen.