Porukalla: Myös kokeneet yhteysopet tarvitsevat tukea

Espoon ja Kauniaisten opettajayhdistys kuljettaa opejen arjen huolet yhteysopettajien kautta kuntapäättäjille asti. Aktiivit muistuttavat, että myös kokeneet yhteysopet tarvitsevat tukea.

Haluamme opettajayhdistyksessämme pitää hyvää huolta noin sadasta yhteysopettajastamme. He ovat tärkein linkki opettajien ja yhdistyksen välillä.

Pari vuotta sitten saimme yhteysopettajatoimintaan uutta potkua, kun puheenjohtajamme teki OAJ:n järjestöakatemiassa kehittämistehtävän. Sen jälkeen nimesimme yhteysopettajille oman yhteyshenkilön. Ideana on, että kynnys ottaa yhteyttä olisi mahdollisimman matala.

Jotta yhteysopettajilla olisi tilaisuuksia jakaa kuulumisia ja hyviä käytäntöjä, perustimme heille oman Facebook-ryhmän ja aloimme järjestää uusien yhteysopettajien koulutukseen ohjelmaa myös konkareille.

Yhteyshenkilömme Minna Mäkelä on tehnyt kyselyjä esimerkiksi siitä, millaisia asioita yhteysopettajat pitävät tärkeänä yhdistyksen toiminnassa. Palaute oli selkeää: yhdistyksen tärkein tehtävä on vaikuttaminen. Vastanneiden kesken arvoimme Museokortin.

Yhdistyksen hallituksessa paneudumme huolella opettajien vastauksiin ja mietimme, miten voimme ottaa niissä nousseet asiat huomioon.

 

Viime keväänä kysyimme yhteysopettajilta koulujen polttavia puheenaiheita poliitikkojen ja virkahenkilöiden kevättapaamista varten. S2-opetus, oppimisen tuki ja työssä jaksaminen saivat elämänmakua, kun kuulumiset tulivat suoraan koulujen arjesta.

Koulutimme yhteysopettajat myös järjestämään OAJ:n valtuustovaalit. Vaalit järjestäneitä opettajia palkitsimme esimerkiksi pizzalahjakortilla. Äänestysprosentti oli todella hyvä. Reilut 60 prosenttia äänesti, kun valtakunnallinen äänestysprosentti oli 41,1.

 

Kutsumme joka syksy Espoon ja Kauniaisten kuntapäättäjiä vaikuttajaseminaariin. Mukana on myös vierailijoita OAJ:n toimistolta.

Yhteysopettajat tuovat seminaariin opettajien ajatuksia ja pääsevät samalla keskustelemaan suoraan vierailijoiden kanssa. Viime aikoina pinnalla ovat olleet huoli resurssien riittävyydestä ja opettajien jaksamisesta.

Koemme, että päättäjät ovat kuulleet meitä näissä asioissa.

 


 

Porukalla-palstalla kerromme yhdistysten ja opettajaverkostojen hyvistä käytännöistä. Heitä juttuvinkki osoitteeseen pekko.rantamaki@oaj.fi. Viestin otsikoksi Porukalla.

 


Käytämme Joku roti -logoa jutuissa, jotka käsittelevät OAJ:n Joku roti -kampanjan sisältöjä. Tutustu kampanjaan: oaj.fi/jokuroti