Ope suosittelee: Matematiikan kauneudesta

Tästä opin
Kirjan tekijä, Helsingin yliopiston matematiikan professori Samuli Siltanen haluaa tuoda matematiikkaa lähemmäksi tavallista ihmistä. Teoksessa on esimerkkejä matematiikan lääketieteellisistä sovelluksista, niin tietokonetomografian kehittämisestä kuin siitä, miksi lapset kannattaa rokottaa. Kirjan luettuani minun on helpompi kertoa opiskelijoille, miksi tätä ajattelun ja päättelyn tiedettä on hyvä opiskella. Siltasella on Youtubessa Samun tiedekanava.
Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan. Otava 2019.

 

Tähän haluan tarttua
Olemme tilanneet tämän kirjan koululle. Saatesanojen mukaan kirjoittajat pohtivat opettajan roolia eettisenä kasvattajana, kun oppimateriaaleja ja oppimisympäristöjä digitalisoidaan. Kun oppijat ovat monenlaisia, kenen edut ovat ensisijaisia? Teos tuo tutkimustietoa ja pedagogisia käytännön ideoita opettajan työn tueksi. Kirjoittajista Tirri on kasvatustieteen professori ja Kuusisto kasvatustieteen dosentti Helsingin yliopistossa.
Kirsi Tirri ja Elina Kuusisto: Opettajan ammattietiikkaa oppimassa. Gaudeamus 2019.

 

Tästä innostun
Minua kiehtoo varsinkin kotimainen nykykirjallisuus. Sota-ajan kotirintaman arjesta ja ihmissuhteista kertova esikoisromaani valvotti muutaman yön. Kotiin jääneet kyläläiset eivät ymmärrä, mitä miehet joutuvat kokemaan sodassa. Tilannetta valotetaan monesta näkökulmasta, naisten sekä kahden miehen. Heistä toinen ei ole sodassa vammansa vuoksi, toinen on sotilaskarkuri. Nyt olen miettinyt paljon myös äitini kohtaloa. Hän on sotaorpo.
Anna-Kaisa Linna-Aho: Paperijoutsen. Otava 2019.

 

Vinkit antoi Sotkamon lukion matematiikan lehtori Johanna Kaikkonen. Häntä inspiroivat kirjallisuuden lisäksi vieraiden maiden kulttuurit ja kielet. Siksi hän opiskelee espanjaa.