Ope suosittelee: Ihmisyyden oppia ja abien musiikkia

Tästä opin
Jokaisen opettajan olisi hyvä palata tämän esseeteoksen teemoihin dialogisuus, yhdenvertaisuus ja rauhankasvatus. Hanna Niittymäki kirjoittaa asioista, joita käsitellään oppikirjoissa kapeasti. Tyyli on suora mutta humoristinen. Aineksia olisi teemaviikkoon.
Uskon, että me opettajatkin saamme toisinaan itsemme kiinni syrjivästä käytöksestä. Opiskelijani ovat aika tiukkoja. Saan heti huomautuksia, jos pitäydyn poika–tyttö-ajattelussa.
Hanna Niittymäki: Rauhankasvatusneuvola. Ihmisiksi elämisen taito. Rosebud 2021.

 

Tähän haluan tarttua
En vielä ehtinyt lukea tätä joululahjakirjaani. Olen Juha Hurme -fani ja minusta on aivan mahtavaa, että hän on suomentanut Seitsemän veljestä. Mielipiteitä siitä varmasti riittää. Luotan Hurmeen raikulimaiseen kieleen ja hänen kykyynsä pitää kiinni Kiven arvokkaasta ja lennokkaasta tekstistä. Sehän kulkee tässä käännöksen rinnalla.
Lukiolaisia ajatellen tämä on kulttuuriteko. Kuvittelisin, että kirja menisi heille heittämällä läpi.
Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä. Kääntänyt Juha Hurme. Teos 2021.

 

Tästä innostun
Yritän pysyä vähän kartalla lukiolaisten kiinnostuksen kohteista. Helsinkiläisabiturienttien Improbatur on taitavasti stemmoja laulava popbändi. Se on saanut jo mainetta lukiolaisten joukossa ja suosio näyttää kasvavan.
Miten kaltaiseni keski-ikäisen naisen sydäntä saattavatkin koskettaa nuorten miesten biisit! Bändi on esiintynyt ainakin Helsingissä ja tuo mieleeni oman kouluaikani taidelukiolaisten yhtyeen, nykyisen Don Huonot.
Improbatur. Spotify.

 

Vinkit antoi Helsingin Rudolf Steiner -koulun toisen luokan luokanopettaja ja yläkoulun ja lukion draamataiteen opettaja Ilona Lehtinen Helsingistä. Häntä inspiroivat Silvia Hosseinin esseet, tämän punnitut ajatukset ja mielipiteet.