Onko open pakko somettaa?

Opettajan ei tarvitse ryhtyä tanssivideoita tykittäväksi somepersoonaksi. Riittää, että tuntee sosiaalisen median perusteet, sanoo Mediakasvatuskeskus Metkan toiminnanjohtaja Kaisa Önlen.

Pärjääkö opettaja nykyään ilman sosiaalista mediaa?

Ei oikeastaan. Opettajalla on oltava jonkinlainen ymmärrys sosiaalisesta mediasta, mutta omia tilejä ei kuitenkaan ole pakko luoda. Someen ja sen sisältöihin voi tutustua käyttämällä vaikka koulun yhteistä tiliä.

Kaikki somen käyttö ei ole tanssivideoiden tekemistä. Opettajille on paljon erilaisia someryhmiä, joista saa vertaistukea ja tietoja opetustyön tueksi.

 

Miten työ- ja siviiliroolit voisi pitää somessa erillään?

Opettajalla voisi olla erikseen opetili, johon hän hyväksyy kaveriksi myös oppilaat. Oppilaiden kanssa pitää puhua siitä, missä menee opettajan koulusomen ja vapaa-ajan somen raja. Oppilaille kannattaa kertoa, jos ei halua heitä seuraajikseen henkilökohtaisille tileilleen.

 

Kuinka somen käyttöään voisi rajata, jos ei halua olla jatkuvasti tavoitettavissa?

On tärkeää sopia sometuksen pelisäännöt työkavereiden, oppilaiden ja vanhempien kanssa. Esimerkiksi niin, että kello 17 jälkeen ei enää käytettäisi koulusomea. Pelisäännöistä voi keskustella esimerkiksi vanhempainilloissa.

 

Jos ei itse someta, mitä somemaailmasta pitää kuitenkin tietää?

Sosiaalisen median palveluja tarjoavat globaalit yritykset, jotka ansaitsevat rahaa myymällä käyttäjien tietoja mainostajille.

Lisäksi uusia somepalveluja tulee kuin sieniä sateella. Niissä nuoret altistuvat sensitiivisille sisällöille ja mainoskuvastolle.

Some on myös valitettavan usein mukana kiusaamisessa.