Mun juttu: Tv:stä tuttu ope uskoo esimerkin voimaan

Luokanopettaja Ulla Pyymäki uskalsi kurkotella unelmiaan ja pääsi mukaan MTV3:n Koko Suomi leipoo -ohjelmaan. Töissä hän rohkaisee oppilaitaan sanoittamaan haaveitaan.

Mistä sää ope unelmoit? kysyi kuudennen luokan oppilas äidinkielen tunnin päätteeksi opettajaltaan Ulla Pyymäeltä.

Sitä ennen moni oppilas oli jo paljastanut haaveensa: joku halusi NHL-tähdeksi, toinen itselleen lemmikin. Kai opellakin jokin toive olisi.

– Sanoin, että olen pitkään halunnut mukaan Koko Suomi leipoo -ohjelmaan, jonka haku oli tuolloin käynnissä. Seuraava oppilaiden kysymys oli, miksen hae.

Opettaja vastasi vähän kuin leikillään, ettei uskalla tai ettei varmasti pääsisi mukaan, jos hakisikin. Pärjäisikö siellä edes?

Illalla Pyymäki huomasi pohtivansa asiaa kotona ääneen. Puoliso ja lapset kannustivat heti.

– Yllätyin iloisesti, kun sain keväällä soiton, että minut on valittu mukaan kilpaan. Toukokuussa tein reseptejäni työn ohessa ohjelmaa varten, kuvaukset olivat heinäkuussa.

 

Pyymäki hurahti leipomiseen, kun hänen nyt 11-vuotias esikoisensa oli vauva.

– Oli aikaa lukea Kinuskikissan leivontablogia, surffailla netissä, tilata erilaisia muotteja ja kokeilla niitä, kolmen lapsen äiti muistelee.

Nykyään leipominen merkitsee Vareliuksen koulussa Sastamalassa työskentelevälle Pyymäelle omaa aikaa ja on keinoa nollata työpäivä.

Hän kertoo osoittavansa leipomisella myös välittämistä: kotileipurin taidonnäytteistä saavat nauttia toisinaan niin opettajakollegat, perhe, kummilapset kuin tätikin.

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuvauksissa hän omisti leipomuksensa aina jollekulle itselleen tärkeälle ihmiselle. Kolmannen jakson mustavalkoinen pandakakku oli esimerkiksi osoitettu omille lapsille, kummilapsille ja oppilaille.

 

Juuret leipomisharrastukselleen Pyymäki löytää lapsuudestaan.

– Menin usein koulun jälkeen mummulaan, jossa leivoimme mummun kanssa esimerkiksi kakkoa eli hiivaleipää tai 1980-luvun muotileivonnaista ananastorttua.

Unelmilla on Pyymäelle tärkeä merkitys. Hän sanoo unelmoinnin tekevän elämästä innostavampaa vaikka haaveet eivät toteutuisikaan.

Pyymäki antaa esimerkin: hän pääsi opiskelemaan unelmiensa ammattiin opettajaksi vasta 27-vuotiaana.

– Haaveilin ostavani ensimmäisestä palkastani pianon ja koiran. Jälkimmäinen odottaa edelleen seesteisempää elämänvaihetta ja pianon isä osti minulle jo ennen kuin pääsin opiskelemaan.

 

Koko Suomi leipoo -ohjelmaa Pyymäki oli seurannut useamman kauden ajan. Kilpailu vaikutti hänestä lempeältä. Hän kertoo halunneensa nähdä, mihin omat rahkeet riittävät ja miten televisio-ohjelmaa tehdään.

– Opena haluan kannustaa esimerkilläni. Rohkaisen oppilaita myös sanoittamaan tavoitteitaan ja unelmiaan, joten tuntui tärkeältä uskaltaa kurottaa myös kohti omaa unelmaansa.

Pyymäki sanoo ohjelman antaneen enemmän kuin hän osasi ajatella. Monesta kilpailijasta tuli ystävä.

Hän toivoo, että voisi ohjelman myötä tulevaisuudessa tuoda entistä useamman lapsen arkeen tavalla tai toisella leivonnan iloa ja leivontakokemuksia. Myös unelma kotitalousopettajaksi opiskelusta sai tuulta alleen.

– Toisaalta ei haittaa, vaikka kaikki unelmat eivät toteutuisi. Pidän kovasti nykyisestä työstäni, jossa saan jo nyt opettaa makumatkailu-leipomiskurssia valinnaisaineena.

 

Ulla Pyymäki

  • Luokanopettaja Vareliuksen koulussa Sastamalassa.
  • Osallistuu MTV3:n Koko Suomi leipoo -ohjelmaan.
  • Harrastukset: leipominen, kotijumppa ja lasten kuljettaminen harrastuksiin.