Luottamusmies Elsi Kuosmanen neuvoo, kun palkka tai sak-aika askarruttaa

Luottamusmieheltä saa apua palkkaukseen, työaikaan, sairauslomiin, virkavapaisiin tai perhevapaisiin liittyvissä asioissa. Hän tuntee paikalliset määräykset ja sopimukset sekä työpaikan olosuhteet.

Kun työsuhteeseen liittyvät asiat mietityttävät, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, vaikkei olisi varma, kuuluuko asia varsinaisesti luottamusmiehelle, rohkaisee luottamusmies ja laaja-alainen varhaiskasvatuksen erityisopettaja Elsi Kuosmanen Kirkkonummelta.

– Yhdessä voidaan miettiä, mikä olisi paras tapa edetä asiassa. Moni pulma ratkeaa, kun siitä juttelee esimiehen kanssa.

 

Eniten kysymyksiä Kuosmaselle tulee palkasta ja työkokemuslisistä. Moni miettii, mitkä tehtävät kuuluvat sak-aikaan, joka on tarkoitettu työn suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen.

– Esimerkiksi tiimipalaverit ja keskustelut vanhempien kanssa eivät kuulu sak-aikaan. Espoon seudun lastentarhanopettajat järjesti aiheesta jäsenillan, jossa olimme mukana jakamassa tietoa pääluottamusmiehen kanssa.

Kuosmanen on tyytyväinen siitä, että Kirkkonummella työnantaja otti työntekijöiden edustajat hyvin mukaan, kun neuvoteltiin sak-ajan paikallisesta soveltamisesta.

 

Tehtävässään Kuosmanen haluaa edetä rakentavassa yhteistyössä työnantajan kanssa.

– Usein löydetään keskustellen kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Joidenkin asioiden selvittely vaatii enemmän aikaa, ja itselleni on toisinaan hankala sietää tätä keskeneräisyyttä.

Aina ei päästä sopuratkaisuun, joka tyydyttäisi kaikkia osapuolia.

– Ne tilanteet jäävät joskus mietityttämään.