Luotettu: Päivät ay-hommia, illat opetusta

Käsityönopettaja Riitta Larne Helsingin työväenopistosta edistää seuraavan nelivuotiskauden tuntiopettajien asiaa OAJ:n valtuustossa.

Palkattomia jaksoja on syys-, joulu-, talvi- ja kesälomalla. Koskaan ei voi olla varma seuraavan lukuvuoden töistä: saako niitä ensinkään tai minkä verran saa.

Tämä on arkea Helsingin työväenopiston tuntiopettajille, joiden työsuhteet ovat määräaikaisia.

− Yksi suurimmista toiveistani olisi saada työsopimuksemme toistaiseksi voimassaolevaksi, käsityönopettaja Riitta Larne sanoo.

Riitta aloitti työt Helsingin työväenopistossa 90-luvun puolivälin jälkeen. Ensin hän opetti 8 viikkotuntia. Kun lapset kasvoivat, opetustuntien määrää oli mahdollisuus lisätä.

Nyt 60-vuotias Riitta opettaa keskimäärin 28 viikkotuntia. Tunteja on aamupäivisin, iltaisin ja viikonloppuisin.

Pirstaleinen lukujärjestys hankaloittaa ay-toimintaan osallistumista.

− En esimerkiksi ole pyrkinyt AKOLin hallituksen varsinaiseksi jäseneksi, koska en pääsisi kokouksiin.

 

Uusi tehtävä OAJ-valtuutettuna tuo sekin paljon järjesteltävää. Valtuuston perehdyttämiskoulutuksen päivät huhtikuun lopussa Riitta on järjestänyt vapaaksi, mutta illoiksi hän menee opettamaan.

− Sijaisten saaminen on hankalaa, koska kurssini ovat yksilöllisiä. Yritän muuttaa kurssien aikatauluja, mutta sekään ei ole helppoa, sillä keväällä tulee taas työttömyyskausi vastaan.

Valtuustokoulutus on kuitenkin Riitan mielestä tarpeellinen. Apua hän tietää saavansa toiselta AKOL-taustaiselta valtuutetulta Mirva Salokorvelta ja koko ammatillisten opettajien OAO-ryhmältä.

 

Tavallisella työviikkolla Riitta opettaa neljänä arkipäivänä ja kahtena iltana muun muassa ompelua ja askartelua. Viikonloppuisin molempina päivinä saattaa olla opetusta, esimerkiksi pieniä betonitöitä pihaan ja parvekkeelle.

− Vapaan sivistystyön merkitys kasvaa, koska opiskelu on hyvä vastapaino vaativalle työelämälle. Kurssilaisten yhdessä tekemisen riemu ja itsensä likoon laittaminen on upeaa.

Riitta Larne

Käsityönopettaja Helsingin työväenopistossa. Jukolaisten tuntiopettajien luottamusmies, Pääkaupunkiseudun aikuisopettajien varapuheenjohtaja, varajäsen AKOLin ja OAJ:n pääkaupunkiseudun alueyhdistyksen hallituksissa.

AKOL

Aikuisopettajien liitto. Jäseniä 2 277, jäsenyhdistyksiä 41. Jäsenet työskentelevät ammatillisessa aikuiskoulutuksessa, vapaan sivistyksen oppilaitoksissa ja yksityisissä koulutusyrityksissä. Juhlii 50-vuotissynttäreitä 21.4.

#luottopaikka

Katso Instagramista, millaisen selfien Riitta nappasi.

@oajry