Luotettu: Arjen ääntä päätöksentekoon

Pedagogiikan asiantuntijat kertovat kokemuksia yleissivistävien opettajien arjesta. Siitä on kyse Pedagogisten opettajajärjestöjen edustajistossa, kertoo puheenjohtaja Anneli Rantamäki.

Pedagogisten opettajajärjestöjen edustajisto POE edustaa kaikkia yleissivistäviä opettajia, ja koko porukan ääni kuuluu.

– Kartoitamme kentän tuntoja ja teemme paljon valmistelutyötä. POEsta asiat kulkevat pedagogiseen toimikuntaan, josta ne etenevät koulutuspoliittiseen toimikuntaan kopoon ja sieltä OAJ:n hallitukseen, POEn puheenjohtaja Anneli Rantamäki kertoo.

OAJ järjestää vuodessa kaksi seminaaria, joihin kutsutaan kaksi edustajaa kaikista POEn jäsenjärjestöistä. Viime viikonlopun seminaarissa osallistujat pohtivat tulevaisuuden tarpeita ja tulevaisuuden yleissivistystä.

– Tällä hetkellä puhuttaa perusopetuksen arviointi, lukion muutokset, työhyvinvointi, ryhmäkoot, kolmiportaisen tuen saatavuus ja rahoitustilanne, Rantamäki listaa.

Myös opettajan työn tulevaisuus mietityttää poelaisia: Millaisiin haasteisiin opetuksen on vastattava? Minkälaisia ovat tulevaisuuden opetusmenetelmät? Entä miten etenee digitalisaatio?

 

POE ja pedagoginen toimikunta ovat monella tapaa kytköksissä toisiinsa. Joka toinen vuosi järjestetään POEn varsinainen kokous, jossa valitaan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja jäsenet. Jos puheenjohtaja on aineenopettaja, varapuheenjohtaja on luokanopettaja – ja päinvastoin.

Pedagoginen toimikunta kokoontuu vuodessa kymmenisen kertaa. Toimikunnan puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus kopon kokouksissa.

Perusopetuksen vuosityöaikakokeilu on käynnissä seitsemässä alakoulussa. Kokeilua käsitellään kaikissa toimikuntien ja hallituksen kokouksissa. Kokeilut keskusteluttavat myös poelaisia.

– Olisi tosi hyvä saada vuosityöaikakokeiluun mukaan myös yhtenäiskouluja tai yläkouluja. Kokeilut toisivat kaivattua tietoa siitä, miten järjestelmä sopii aineenopettajien työhön, sillä kaikilla opettajilla opetuksen ulkopuolinen työ on lisääntynyt, Rantamäki sanoo.

Anneli Rantamäki

POEn ja OAJ:n pedagogisen toimikunnan puheenjohtaja, Aineopettajaliiton puheenjohtaja, päätoiminen pääluottamusmies Riihimäellä, kotitalousopettaja Pohjolanrinteen koulussa. OAJ:n valtuuston varajäsen.

POE

Pedagogisten opettajajärjestöjen edustajisto. Pedagogiset opettajajärjestöt ovat OAJ:n ulkojäsenyhdistyksiä ja muodostavat yhdessä POEn. Jäsenjärjestöjä on kaikkiaan 33.