Iltaisin opo swingaa

Hanna-Kaisa Hietajärvi opettaa iltaisin West Coast Swingiä. Improvisaatiota ja yhteistyötä vaativa paritanssi auttaa lataamaan akkuja.

Kun Hanna-Kaisa Hietajärvi näki viisi vuotta sitten ensimmäisen kerran West Coast Swing -esityksen, hän ihastui tanssityyliin heti. Parin keskinäinen vuoropuhelu tanssin aikana teki häneen vaikutuksen ja kiehtoo lajissa yhä.

West Coast Swingiä kuvataan tanssiksi, joka muuttuu tanssijoiden ja musiikin mukana. Improvisaatiota siis tarvitaan. Tyyliltään rentoa paritanssia tanssitaan monenlaisen musiikin kuten balladien, pop-kappaleiden tai bluesin tahtiin.

Hanna-Kaisan mukaan lajissa molemmat tanssijat vaikuttavat siihen, miten yhteinen tanssi rakentuu.

– Westissä perinteiset roolit seuraajiin ja viejiin eivät ole niin jyrkät kuin monissa muissa tanssilajeissa.

 

Paimion lukion opinto-ohjaaja Hanna-Kaisa on tanssinut teini- ikäisestä saakka. Harrastus alkoi lavatansseista.

Häntä kiehtoo yhteys tanssipariin.

− Yhteisestä tanssista voi tulla molemmille onnistumisen tunne. Siinä rakennetaan uusi näkemys kappaleesta ja sen luomista vaikutelmista.

Tanssi ja musiikki herättävät Hanna-Kaisassa monenlaisia vahvoja tunteita.

− Parhaimmillaan musiikki saa ajatukset lentoon ja vie kokonaan mennessään.

Tanssi-into on johtanut siihen, että hän opettaa iltaisin West Coast Swingiä Turku Swing Society -tanssiseurassa.

Vakituista paria tanssijoilla ei yleensä ole, vaan lajissa pyritään tanssimaan mahdollisimman monen kanssa. Kynnys hakea muita tanssimaan onkin matala, ja tämän takia tanssiyhteisöön pääsee mukaan helposti.

 

Sekä työssään että harrastuksessaan Hanna-Kaisa nauttii kohtaamisista, sillä hänestä on kiinnostavaa luoda ihmisiin yhteys ja tutustua heihin pintaa syvemmältä.

− Tanssissa kontakti on kehollinen, ohjaustilanteissa yhteys puolestaan syntyy keskustelun kautta. Molemmat ovat ainutlaatuisia hetkiä.

Tanssin opettaminen on usein hyvin hauskaa.

− Ajattelen, että harrastuksen huumorinpilkahdus ja heittäytyminen ovat näkyneet taitona tarttua hetkeen myös opetustilanteissa ja muussakin elämässä.

Hanna-Kaisalla ei ole tanssinopettajan koulutusta. Hänen opetusmenetelmänään on kertoa paljon omista kokemuksistaan. Opetuksessa on tällöin kyse yhdessä ihmettelystä. Tällaista keskustelua on voinut hyödyntää myös muussa opetuksessa.

− Tanssiopetuksessa pääsen myös jatkuvasti harjoittamaan samanaikaisopetusta tehdessäni yhteistyötä parin kanssa.

Hanna-Kaisan tanssiharrastus nousee usein esille hänen esittäytyessään uusille opiskelijoille lukuvuoden alussa, ja hän olisikin valmis opettamaan tanssia lukiolaisilleen.

Aiemmassa työpaikassaan hän oli järjestämässä West Coast Swingiä vanhojen tansseihin.

– Laji sopii mielestäni hyvin nuorille, koska monet tanssikappaleet soivat myös radiokanavilla.

 

Hanna-Kaisa on käynyt aktiivisesti West Coast Swing -viikonlopputapahtumissa eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Hyviä muistoja on esimerkiksi Uumajasta tunnelmallisesta latoympäristöstä ja toisaalta massatapahtumista, joissa on ollut yli tuhat osallistujaa.

− Tapahtumissa pidetään kilpailuja ja tanssitaan läpi yön. Arjen keskellä on vaikea uskoa, että tanssi imaisee niin mukaansa, että jaksaa tanssia näin paljon.

Harrastuksen alkuhuumassa Hanna-Kaisa oli tanssitapahtumien vakiokävijä. Nykyisin hän valikoi tapahtumat tarkemmin ja osallistuu niihin noin neljä kertaa vuodessa.

Tänä keväänä tanssitapahtumia on peruttu koronaviruksen takia eri puolilla maailmaa. Myös Turku Swing Societyn tunnit ovat tauolla, mutta tanssiseuran Facebook-ryhmässä on ideoitu mahdollisuuksia tehdä yhteisiä harjoituksia kotoa videon välityksellä.

 

Hanna-Kaisa Hietajärvi

  • 42-vuotias Paimion lukion opinto-ohjaaja. Asuu Salossa.
  • Perheeseen kuuluu kaksi teini-ikäistä lasta.
  • Harrastuksena myös luonnossa liikkuminen koiran kanssa.