Lukijan mielipide: Wilma kadottaa opettajien tekemää työtä

Wilman aikakatkaisu sulkee ohjelman tietyn ajan kuluttua. Se ei kuitenkaan tallenna automaattisesti mitään. Kun opettaja kirjoittaa viestiä tai asiakirjaa, työlle tulee usein keskeytyksiä, ja kohta on aikakatkaisu kadottanut kaiken.

Sisältöön syventyneen opettajan mielessä ei koko ajan ole tallentaminen, joka sitä paitsi sulkee tekstin työstämiseksi auki venytetyt pienet tekstikentät.

Visma mainostaa sivustollaan Wilman pitävän tiedot tallessa ja asiakirjojen hoituvan loistavasti, sujuvasti ja tietoturvallisesti ilman papereiden siirtelyä paikasta toiseen. Mutta moni opettaja on ryhtynyt suojaamaan tekstinsä kirjoittamalla sen ensin tekstinkäsittelyohjelmaan.

 

Tietoturvallisuudella perusteltu aikakatkaisu ilman automaattista tallennusta aiheuttaa enemmän tietoturvaongelmia kuin ratkaisee. Kun on pakko käyttää apuohjelmana tekstinkäsittelyohjelmaa, sinne jää arkaluontoista tekstiä tai ainakin palauttamiskelpoisia datajälkiä.

Tallennuspuute heikentää myös kahta tietoturvan peruspilaria:

1. Tiedon on oltava saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan. Hetki sitten kirjoitetun Wilma-viestin on oltava tallessa, kun se halutaan lähettää eteenpäin. Tekeillä olevaa asiakirjaa pitää päästä muokkaamaan siitä, mihin hetki sitten jäätiin.

2. Eheysperiatteen mukaan tiedon on säilyttävä täsmällisenä ja täydellisenä sen koko elinkaaren ajan, aina ensimmäisen merkin luomisesta alkaen. Myös ohjelman kaatumisen tai verkko-ongelmien varalta hyvä ohjelma tallentaa dataa tiheästi.

 

Opettajien Facebook-ryhmään lokakuussa tekemääni kyselyyn vastanneista 72 prosentilta oli kuluneen vuoden aikana kadonnut aikakatkaisun takia viestejä ja asiakirjoja.

Olemassa olisi helppo, jo 30 vuotta käytössä ollut ratkaisu: automaattinen tallennus. Miksei kymmenientuhansien opettajien tuottamaa dataa ja työtunteja ole pidetty sen arvoisena, että kauan tiedossa ollut puute olisi korjattu?

 

Tiina Pihlajamäki, erityisluokanopettaja, Jukon pääluottamusmies, Masku