Lukijan mielipide: Visma vastaa: Wilman rajapinnat mahdollistavat ekosysteemin kehittymisen

Juha-Matti Huusko ehdotti Opettaja-lehdessä 22/17.12.2020, että Visma harkitsisi Wilman lähdekoodin julkaisemista niin, että kuka tahansa ohjelmointitaitoinen voisi kehittää sitä jatkossa avoimesti. Ajatuksena on, että näin järjestelmään saataisiin esimerkiksi opettajien kaipaamia ominaisuuksia nykyistä nopeammin.

Ehdotus ei ole Vismalle vieras, ja kannatamme avointa ohjelmistokehitystä. Tavoitteemme on saada Suomeen terve ja jatkuvasti uudistuva ekosysteemi ja uskomme, että se syntyy nimenomaan yhteisen kehittämisen kautta. Kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse.

Parhaat ratkaisut eivät kuitenkaan välttämättä synny avoimen lähdekoodin opensource-mallilla. Vaikka se ideologisella tasolla vaikuttaa houkuttelevalta, arkinen todellisuus on usein jotain aivan muuta. Suomessa on jo koulutusalalla esimerkkejä avoimista kehitysalustoista, jotka eivät ole lunastaneet niille asetettuja odotuksia.

Wilman toiveena on kasvaa tulevaisuudessa osaksi laajempaa opetushallinnon ekosysteemiä. Jo nyt Wilmassa on monipuoliset rajapinnat, joiden varaan on kehitetty monia täydentäviä ratkaisuja ja innovaatioita. Laajempi ekosysteemi edellyttää rajapintojen muokkaamista edelleen niin, että erilaisten sovellusten rakentaminen Wilman ympärille on nykyistäkin helpompaa.

Tärkeintä on, että oppilaitokset, oppijat ja kasvattajat saavat tulevaisuuden tarpeita vastaavat työkalut tuekseen – myös veronmaksajalle tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.

Se onnistuu yhteistyöllä ja uudistamalla markkinoilla olevia ratkaisuja. Suomen kokoisessa maassa ei kannata tehdä samoja järjestelmiä moneen kertaan.

P.S. Arvostamme käyttäjien palautetta erittäin paljon. Olemme kutsuneet opettajia mukaan myös Wilman kehitystyöhön ja otamme mielellämme vastaan risuja ja ruusuja.

 

Jukka Holm
Toimitusjohtaja
Visma Enterprise