Lukijan mielipide: Wilma vapaaksi

Susanna Ahvalo kirjoitti Wilman puutteista Opettajassa 20/20.11. Hän totesi, että Wilmasta puuttuu oikeinkirjoituksen tarkistus ja viestiryhmien tekomahdollisuus. Lisäksi Visma, Wilmaa kehittävä yritys, ei vastaa Ahvalon palautteisiin.

Jos Wilma olisi lisensoitu vapaaksi ohjelmistoksi, ongelma poistuisi. Opettajayhteisö voisi palkata kenet tahansa ohjelmointitaitoisen lataamaan järjestelmän lähdekoodin ja tekemään järjestelmästä uuden version, jolla olisi halutut ominaisuudet.

Tunnetuin vapaita materiaaleja sisältävä sivu lienee Wikipedia, joka kehittyy jatkuvasti huimaa vauhtia, todennäköisesti nopeammin kuin Wilma.

Siellä olevat puutteet voi käydä kuka tahansa korjaamassa. Erona ohjelmistoihin on kuitenkin se, että Wikipedia elää reaaliajassa; siitä ei ole ”tallennettua, oikeaksi tarkistettua versiota”, kuten painetuista oppikirjoista tai ohjelmistoista.

Creative Commons -lisenssit lienevät meille opettajille tutuimpia sallivia lisenssejä. Julkaisemalla oppimateriaaleja CC-lisenssillä annetaan jo julkaisuvaiheessa muille ihmisille lupa käyttää materiaaleja ja pyydetään heitä kuitenkin nimeämään alkuperäinen tekijä.

Voidaan myös antaa enemmänkin vapauksia, esimerkiksi sallia kaupallinen käyttö tai muokkausten tekeminen. Tai voidaan vaatia, että parannetut versiot julkaistaan samalla lisenssillä.

Tietysti jokainen ihminen ja yritys on vapaa päättämään, miten tuotoksensa julkaisee. Kenties Visma voisi kuitenkin harkita Wilman lähdekoodin julkaisemista ja keskittyä enemmän käyttäjätuen palveluiden tarjoamiseen.

Tämän jälkeen jokin julkinen taho voisi palkita Visman kehittämistuella.

 

Juha-Matti Huusko
matematiikanopettaja, Joensuu