Lukijan mielipide: Miten verovaroin hankittuja tiloja pidetään omina?

Ällistynyt opettaja -nimimerkillä Opettaja-lehdessä 17/8.10.2021 kirjoittanut sohaisi osuvasti mielenkiintoiseen aiheeseen.

Olen silpputyöläinen eli opetan parissa kansalaisopistossa ja teen sijaisuuksia. Kokemusta erilaisista opetusympäristöistä ja -työyhteisöistä on ehtinyt kertyä reippaasti.

 

Muutamia vuosia sitten yksi opiston kädentaitokurssini tyssäsi siihen, kun emme saaneet käyttöömme ompelukoneluokkaa.

Syy: “Opettaja säilyttää luokassa niin paljon omia tavaroitaan.”

Saimme tilaksi ruokasalin. Hämmästykseni oli arvatenkin suuri.

Toisessa koulussa vaateompelukurssini ei saanut käyttää käsityöluokan toista huonetta, jossa olisi ollut aikuisopiskelijoille ergonomisesti sopiva leikkuupöytä.

Syy: “Luokassa on kerran ollut huovutuskurssi, ja vakio-opettajan allergian vuoksi tila oli nyt suljettu täysin opiston kursseilta.”

Joissakin käsityöluokissa työvälineet ovat lukollisissa kaapeissa, mikä vaikeuttaa avainrumbaa. Jos luokan oven saa lukkoon, miksi kaikki työvälinekaapitkin pitää saada lukkoon eri avaimilla?

 

On käsittämätöntä, että jotkut opettajat pitävät ominaan verovaroin hankittuja työvälineitä ja -tiloja. He vaikeuttavat näin vapaan sivistystyön kurssien pitoa.

Nyt meneillään olevat harrastushankkeet vaativat joustavuutta. Koulujen tulisi sallia tilojensa ja työvälineidensä käytön ohjaajille ja innokkaille kerholaisille.

 

Toinen ällistynyt ope

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Haluatko kirjoittaa Opettaja-lehden Tätä mieltä -palstalle? Ohjeet löydät täältä.