Lukijan mielipide: Minne aika katosi?

Vaimoni odottaa minua olkkariin katsomaan kanssaan televisiota. Taaskaan en mene. Istun keittiössä. Kuten olen tehnyt 30 vuoden ajan lähes kaikki illat.

Olen ope.

Vaimoni on huolissaan jaksamisestani. Teen kuulemma liikaa töitä. Sanon, että rakastan työtäni – mulla on loistava työnantaja, ihanat kollegat, huippuoppilaat ja -opiskelijat.

Olen luvannut pitää perjantai-illat ja lauantait vapaina. Sunnuntai on ollut työpäivä kaikki nämä vuosikymmenet. Kuusipäiväistä työviikkoani kompensoi sitten kadehdittu pitkä kesäloma.

Mutta näinä sesonkihuippuina en voi pitää lauantaitakaan vapaana. Yo-kirjoitukset ja koeviikot eivät katso, onko pyhä.

 

Olenko vain vanha? Olenko hidas? Olenko kykenemätön suunnittelemaan ajankäyttöni? Vain kerran käynyt tänä syksynä sienestämässä – syy säässä vai saamattomuudessani?

Lukuvuoteni on pikajuna, johon astun elokuun alussa.

Nyt näyttää, että joko minä olen hidastunut tai sitten tämä työ on kuormittunut niin, että se täyttää kaiken ajan. Wilma pitää huolen siitä, että olen työasioiden kanssa usein tekemisissä jo aamuvarhain sängyssä.

Lukuvuoteni on pikajuna, johon astun elokuun alussa. Pääteasemalle saavun kuullessani suvivirren ja Gaudeamuksen.

Pari pientä pysähdystä asemalaiturille. Silloin voin nousta junan viereen haistelemaan syystuulia, haukkamaan joulukinkkua tai katsomaan, onko hiihtolomalla kelit murtomaahiihdolle vai vesisuksille. Ja kohta juna kiitää taas täyttä vauhtia.

 

Vaimoni lähti tänään kaupungille – tapaa ystävättärensä. Menevät elokuviin ja syömään. Onhan lauantai.

Minä jään kotiin. Täytyy korjata HI 11 -kurssikokeet, jotta pääsen huomenna korjaamaan yhteiskuntaopin yo-kokeet ja sitten tulevatkin jo seuraavat ja taas seuraavat kurssikokeet. Kohta on valmisteltava toisen jakson tunteja, jotta kehtaan mennä veronmaksajien sponsoroimana sivistämään ja kasvattamaan asiakkaitani.

Miten muilla menee? Olenko ainoa hidas? Tästä olisi kiva vaihtaa kokemuksia.

Onneni on, että mulla mieluisa työ, olen terve ja motivaatio tallella. Haluan oppia vieläkin uutta ja muun muassa oppia hallitsemaan ajankäyttöäni nykyistä tehokkaammin.

 

Janne Mäkinen

lehtori

 

Haluatko kirjoittaa Opettaja-lehden Tätä mieltä -palstalle? Ohjeet löydät täältä.