Lukijan mielipide: Juttu antoi kapean kuvan Australian koulumaailmasta

Opettaja-lehdessä 16/24.9.2021 julkaistu artikkeli otsikolla Vapaus olla omanlaisensa opettaja jätti Australiassa työskentelevän suomalaisen opettajan hämilleen.

Kysyin toimittajalta jutun tarkoitusta. Hänen mukaansa se oli suomalaisten opettajien pedagogisen autonomian avaaminen.

Yrittäessään kirjoittaa opettajien autonomiasta Opettaja-lehti lyttää 9 500 australialaiskoulun koko opetussysteemin.

Totta on se että kilpailu eri koulujen välillä Australiassa on kovaa. Totta on myös se, että työn ja muun elämän balanssissa on Suomeen verrattuna paljon parantamista.

 

Pois jäi se, että täältä saa myös hienoja kokemuksia ja uusia ideoita. Itse opetan yläkoulun ja lukion luokkia Sydneyssä.

Työpaikkani vararehtori löytyi etäopetuksen aikana liikuntatunniltani Teamsista. Hän pomppi hyppishaastetta korkkarit jalassa ja maski päällä, yhdessä oppilaiden kanssa sykettään mittaillen. Hiki tuli, mutta ei hän tuntisuunnitelmaani kysellyt.

Olen saanut suunnitella kursseja vapaasti sekä omaan että muiden käyttöön, vaikka ne opetussuunnitelmaa vastaavatkin. Kriittisen ajattelun taitojen kehittäminen on isossa roolissa, enkä tosiaan tulosta tuntisuunnitelmiani luokkien seinille.

 

Jutussa puhuttiin myös koulupuvuissa ”prameilusta”. Sitäkin asiaa voi katsoa kahdelta kantilta. Kerran opittu asiallinen pukeutuminen kantaa työelämään saakka. Minullakin on töissä univormu, en mieti mitä laitan töihin päälle.

Toivottavasti toimitus ottaa jatkossa useamman kuin yhden haastateltavan, kun halutaan määritellä, miltä 25 miljoonan asukkaan maassa opettaminen näyttää ja tuntuu.

 

Riina Hämäläinen

liikunnan ja terveystiedon opettaja

 

Opettaja-lehti vastaa:

Opettajan artikkeli sai sytykkeen Koulutuksen tutkimuslaitoksen professorin Hannu L.T. Heikkisen vertailevasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin pedagogisen autonomian toteutumista Suomessa ja Australiassa.

Jutussa pohdittiin pedagogista autonomiaa ja kerrottiin yhden opettajan kautta siitä, kuinka hän on kokenut opettamisen Australiassa ja Suomessa suhteessa pedagogiseen vapauteen.

Kokemuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä. Kiitos palautteen antajalle, että monipuolistat aihetta omalla kokemuksellasi.

 

Tiina Tikkanen

toimittaja

 

Haluatko kirjoittaa Opettaja-lehden Tätä mieltä -palstalle? Ohjeet löydät täältä.