Terveisiä arjesta: Reformi

Kaikilla on reformista mielipide. Faktoja ei ole kellään, vielä. Kävin koulutuksessa, josta luulin saavani henkiinjäämispaketin, mutta ei. Ryhmä(tyhmä)töiksi meni jälleen kerran. Koulutuksen loputtua olin entistäkin sekavammassa mielentilassa. Alkoi suututtaa koko asia. Kuulostelin eri alojen kollegojen mielipiteitä reformista ja ne eivät olleet kovin positiivisia.

”Perseestä! Juosten kustu!”

”Koko homma on ajettu läpi sellaisella kiireellä ja hosumisella, että ei ole ehditty miettiä vaikutuksia. Pitää vaan uudistaa!”

”Heikoimmassa asemassa olevat, joilla opiskelu on vaikeaa ja elämäkin sekaisin, jäävät rannalle.”

”Resursseja asioiden hyvään hoitoon ei ole annettu. Jo nyt ryhmäkoot, erityisen tuen tarve ja liian pienet kontaktiopetustunnit ovat arkipäivää, ja reformi vain pahentaa tilannetta.”

”Puolivillaisia opetuskokeiluja joiden toteuttamiseen ei anneta opettajille puitteita ja resursseja. Sitten kun ei saada toimimaan, näppärästi aletaan tutkia opettajien asennemaailmaa. Positiivisuus puristetaan ulos väkisin työpaikkansa menettämistä pelkäävästä henkilökunnasta hallituskaudella.”

Pitää vaan uudistaa!

”Ei kovin myönteistä tule mieleen. Oppimista muka 24/7 – hah – lähinnä osalla 0/24. Ja on näitä 10 tunnin minikursseja, kun kurssit vaan lyhenee säästösyistä. Tuntuu olevan tärkeintä, että kurssi on verkossa ja kaikki pääsee läpi.”

Näitten jälkeen mielessäni alkoi pyöriä sananlasku ”Joukossa tyhmyys tiivistyy”.

Nykysuomen sanakirjan mukaan sananlasku on ”kiinteä, usein muodoltaan rytmikäs ja sisällykseltään kuvallinen lausuma, joka ilmaisee jonkin yleisesti hyväksytyn, kokemuksen tietä opitun totuuden ja on yleisesti käytössä”.

Selvenisikö reformin totuus siis sananlaskujen kautta (kokemusta ei kylläkään vielä ole)?

Tyhjät reformit kolisevat eniten

Reformi ei pala tulessakaan

Reformi ja järki eivät pysy samassa päässä

Reformi tekee kaltaisekseen

Raskas työ vaatii raskaat reformit

Oma reformi kullan kallis

Kun on reformissa annettu, ei voi kauhalla vaatia

Itku pitkästä reformista

Listasta voi kukin valita suosikkinsa.

 

Tuuli Leskinen pääsee ammattioppilaitoksen äidinkielen ja viestinnän opettajana usein flow-tilaan mutta miettii edelleen, mitä isona tekisi.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Tekis mieli muttei kehtaa

25.05.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Uuden normaalin kohtaamisia

11.05.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Vuodet opettavat

13.04.2023