Olli Luukkainen: Onko muutoksen aika?

OAJ uudistaa strategiansa ensi toukokuussa. Silloin valtuusto määrittää muun muassa toimintaamme ohjaavat painopisteet ja arvot. Tämä on tärkeää, jotta osaamme kohdentaa voimavaramme edunvalvonnan kannalta tärkeimpiin toimintoihin.

Uudistaminen ei jää kuitenkaan siihen, strategia muodostaa vasta perustan järjestötoimintamme uudistamiselle.

 

Käynnistimme vuoden 2019 alusta kaksivuotisen OAJ:n järjestötoiminnan kehittämishankkeen. Ensimmäisen vuoden ajan olemme selvittäneet sekä jäsenkuntamme toiveita että järjestötoiminnassa tapahtuvia muutoksia. Kerätyn aineiston pohjalta nousi seuraavia kehityskohteita.

Ensinnäkin jäsenten mielestä järjestörakenteemme on liian monimutkainen. He tuntevat hukkuvansa järjestöbyrokratian sokkeloihin.

Järjestön johtajana näen myös, että erittäin monipolvinen järjestö- ja päätöksentekorakenne syö tolkuttomasti aikaa, energiaa ja työvoimaa. Tuloksellisempaa olisi kohdentaa voimavarat vaikuttamiseen ja neuvotteluihin.

Etenkin nuorimmat jäsenemme kaihtavat monipolvista byrokratiakoneistoa. He ovat valmiita suoraan toimintaan tärkeiksi kokemiensa tavoitteiden puolesta mutta eivät istumaan ilta- ja vuosikausia erilaisissa toimielimissä.

Uudistuminen on täysin OAJ:n valtuuston ja hallituksen käsissä.

Jäsenistö odottaa myös aiempaa avoimempaa ja ennakoivaa viestintää. He haluavat kuulla jo valmisteluvaiheessa asioista ja niiden taustoista.

Tähänkin muutokseen tartutaan, vaikka esimerkiksi sopimusedunvalvonnassa se ei ole neuvottelutaktisesti täysin toteutettavissa.

 

Uudistuminen on täysin OAJ:n valtuuston ja hallituksen käsissä. Valtuusto päättää ensi syksynä toimintatapojen muutoksista.

Nyt onkin jäsenillämme vaikuttamisen aika. Ota kantaa eri kanaviemme kautta ja ole yhteydessä valittuihin OAJ-päättäjiin.

Vuoden päästä nähdään, onko meillä kykyä uudistua.

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

Lue samasta aiheesta