Olli Luukkainen: Miksi lakkoon?

Opettajat lakkoilevat nyt ensimmäisen kerran vuoden 1984 jälkeen. Silloisella lakolla saatiin OVTES ja kunnon palkankorotukset.

Toki vuonna 2018 olimme mukana yhden päivän lakossa Helsingin yliopistossa.

Voi kuitenkin sanoa, että lakkoilu ei ole tyypillinen OAJ:n tapa toimia.

 

Nyt työnantajat pakottavat meidät lakkoon.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on juhlapuheissaan kehunut kunta-alan työntekijöiden työtä tärkeäksi. Tätä tärkeyttä se on nyt huomioinut tarjoamalla kuluvalle vuodelle yhden prosentin palkankorotuksia.

KT ja Sivista ovat ilmoittaneet, etteivät ne edes neuvottele palkkaohjelmasta.

KT ja Sivistystyönantajat Sivista ovat ilmoittaneet kaikissa neuvottelujen vaiheissa, etteivät ne neuvottele palkkaohjelmasta.

KT on huomannut opettajien kasvaneen työmäärän. Se huomioisi kuormituksen vähentämällä roimasti varhaiskasvatuksen opettajien sak-aikaa ja leikkaamalla koulutuspäiviä.

Virallisissa neuvotteluissa KT on myös kertonut, että täysin kouluttamaton vakaopettaja tekee samaa ja yhtä hyvää työtä kuin yliopistokoulutettukin.

Kuntatyönantaja on valmis oikaisemaan ammatillisten opettajien vapaajaksojen epäoikeudenmukaisuuden, jos kaikkien opettajien oikeutta vapaajaksoihin heikennetään.

 

Määräaikaisten opettajien kesäajan palkan korjaamista KT ei pidä mahdollisena. Uusien opettajien oikeus mentorin tukeen ei sen mielestä ole tarpeen.

Työnantajapuoli ei myöskään halua alentaa yleissivistävien opettajien ylimpiä opetusvelvollisuuksia, mutta se haluaa muun muassa heikentää kiertävien opettajien korvauksia.

Sivista sopii perhevapaauudistuksesta vain heikentämällä merkittävästi palvelussuhteen ehtoja.

 

Näin KT ja Sivista palkitsisivat myös kriisiaikoina maailman parasta tulosta tekeviä opettajia.

Kaikki edellä kertomani esimerkit sisältyivät myös valtakunnansovittelijan kunta-alan ”sovintoesitykseen”.

Siksi OAJ menee nyt lakkoon. Nyt on aika!

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen