Olli Luukkainen: Kun aika on

Suomen jääkiekkomaajoukkueen iskulauseen mukaan pitää toimia, kun aika on.

Julkisen alan työntekijöitä tuo sanonta ei kuitenkaan näytä koskevan. Koskaan ei ole oikea aika kunnon palkankorotuksille heille.

Taloudellisesti huonona aikana ei ole varaa, hyvänä aikana pitää varautua huonoon aikaan. Ainakin pitää pelastaa vientiä ja Suomen kilpailukykyä.

Kriisiaikana ei ole soveliasta vaatia korotuksia, mutta juuri kriisiajat korostavat opetus- ja kasvatushenkilöstön arvoa. Kriisien hoidossa julkiset alat ovat avainasemassa.

Koronankin aikana päiväkodit ovat olleet koko ajan auki ja koulutus on jatkanut toimintaansa. Henkilöstö päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on ponnistellut jopa kestokykynsä yli.

 

Nyt elämme erittäin ikävää, vaarallista ja pelottavaa Ukraina sodan aikaa. Sen kaikkia heijasteita ei kukaan pysty arvaamaan.

Mutta sen tiedämme, että kotimaastaan pakoon lähteneitä lapsia ja nuoria tulee Suomen päiväkoteihin ja kouluihin tuhansia. Opettajat esihenkilöineen vastaavat heidän elämänsä perustan rakentamisesta.

Valitettavasti kriisikuormitus seuraa nyt toista.

Me emme vaadi mahdottomia.

Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat keskeytyneet. Keskeisin syy on se, ettei kuntatyönantaja näe edellytyksiä välttämättömälle palkkaustasoa nostavalle palkkaohjelmalle.

Me emme vaadi mahdottomia. Vaadimme oikeudenmukaista korvausta erittäin intensiivisestä, kuormittavasta työstä, joka on koko yhteiskunnan mielestä erittäin merkityksellistä.

OAJ haluaa saada sopimukset ensisijaisesti neuvotellen. Olemme kuitenkin joutuneet tilanteeseen, jossa joudumme puolustamaan järjestöllisillä toimilla opettajien asemaa.

Kriisinkin aikana on tärkeää huolehtia paitsi arjen jatkumisesta myös tulevaisuuden rakentamisesta. Opettajien ja heidän esihenkilöidensä työmäärän kasvu on saatava katkaistua ja varmistettava hyvät työehdot ja olosuhteet kaikilla koulutusasteilla.

Nyt on palkkaohjelman aika.

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

Lue samasta aiheesta