Hanna Ottman: Totuudella on väliä

Haastattelemamme opettajakolmikko evästää tulevia opettajia tekemään työtä omana itsenään ja hyvin, mutta rennosti. He haluaisivat koulun säilyvän ”paikkana, jossa opitaan kohtaamaan ja kunnioittamaan toisia ihmisiä”.

 

Seurasin Educassa Ylen toimittajien esitystä valeuutisista ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Valeuutiset matkivat aitoa uutista. Niissä sekoitetaan faktoja, huhuja ja mielipiteitä keskenään. Usein niissä puhutaan halventavasti ihmisistä.

Keskeistä valeuutisille on, että ne kohdistuvat demokratian kannalta keskeisiin asioihin ja tavoitteena on horjuttaa vakautta ylläpitäviä rakenteita, vaikkapa oikeuslaitosta, poliittista päätöksentekoa, poliisia ja opettajiakin.

Myös kuvahuijaukset ovat valeuutisia. Toisiaan lohduttavat pienet lapset on kuvattu Nepalissa mutta käytetään Syyrian sodan kuvaamisessa.

Mielikuva luodaan tarkoituksellisesti.

 

Toimittajat väittivät, että huijaamisen kulttuuri on levinnyt jo trollien ulkopuolelle.

Taviskin huijaa, jos uskottelee, että kuva on tietystä tilanteesta, vaikkei ole. Ei riitä, että se voisi olla. Tarkoitus ei pyhitä keinoa.

Perinteisen median ja valemedian iso ero on siinä, että perinteinen media korjaa virheensä. Se tekee niitä kyllä – kaikki tekevät – mutta luotettava media pyrkii kohti totuutta ja oikaisee virheen heti kun se on mahdollista.

Totuus rakentaa luottamusta ja kunnioitusta.

Sillä on väliä, puhummeko totta vai maalaammeko vain kuvia. Totuus rakentaa luottamusta ja kunnioitusta, valheet taas johtavat kaaokseen, kun kukaan ei luota kehenkään.

On melkein pelottavaa ajatella, miksi joitain ei kiinnosta totuus. Video, jossa väitettiin muslimin tuhoavan ”liian paljastavaa patsasta” Keski-Euroopassa, levisi vauhdilla, vaikka oli jo tiedossa, että video oli kuvattu Algeriassa. Miksi?

 

On elintärkeää, että meillä on koululaitos ja -polku, jossa opettajilla on korkea koulutus, eri oppiaineista saa vahvan tietopohjan ja jossa yleissivistys – myös toden ja epätoden erottaminen – on edelleen arvossaan. Puolustetaan tätä!

Pidetään koulu ”paikkana, jossa opitaan kohtaamaan ja kunnioittamaan toisia ihmisiä”.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

 

Lue juttu Linnainmaan koulun työkaveruksista:

Toisiaan täydentävät työkaverit

 

Tekijältä

Kohde on suljettu pysyvästi

Tehtäväni oli haastatella pienen paikkakunnan opettajaa, joka aikoo osallistua jälleen huhtikuun aikakauslehtiviikkoon.

Edellisestä aikkariviikosta on ehtinyt hujahtaa melkein vuosikymmen. Onneksi järjestäjä vinkkasi kouluista, jotka olivat osallistuneet teemaviikkoon.

Aloitin haun pohjoisesta. Monta kertaa nettihaku paljasti, että koulu on jo lakkautettu. Aloin liukua epätoivoon. Missä syrjäseutujen lapset käyvät kouluaan? Vaikka koululaisia ei enää olekaan joka torpassa, aina jossain mutkaisen soratien päässä koulukyytiä odottaa oppilas tai pari.

Laskeuduin Suomen kartalla itärajaa pitkin alaspäin. Tehtävää hankaloitti sekin, etteivät opettajat vielä tienneet, mitä tekevät huhtikuussa 2020.

Kolmen ja puolen tunnin kohdalla tärppäsi Tohmajärveltä.

Minna Hotokka

 

Lue lisää:

Inspistä aikakauslehdistä

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022