Hanna Ottman: Selonteosta selkärankaa?

Valtioneuvosto on antanut koulutuspoliittisen selonteon.

Parhaimmillaan selonteot linjaavat tavoitteita – ja niiden myötä toimenpiteitä ja resursseja – pitkälle tulevaisuuteen. Ne mahdollistavat linjauksia, jotka eivät vaihdu poliittisten voimasuhteiden myötä, vaan hallitukset sitoutuvat niihin vaalien tuloksesta riippumatta. Se luo vakautta ja mahdollistaa suunnitelmallisen kehittämisen.

 

Selonteko on nyt eduskunnalla arvioitavana.

Eduskunnan linjaukset ovat ratkaisevia sen suhteen, ovatko kasvatus, koulutus ja tutkimus jatkossa suomalaisten vahvuuksia vai päästämmekö arvokkaimman omaisuutemme rapistumaan. Tällä hetkellä jäämme koko ajan jälkeen koulutuksen rahoituksessa esimerkiksi muihin Pohjoismaihin nähden.

Suomessa on sitouduttava koulutus- ja osaamistason nostoon ja tehtävä siihen ohjaavia päätöksiä.

Tarvitaan riittävä ja vakaa rahoitus, vahva oppimisen tuki, opettajamitoitus ja laatukriteerit kaikille koulutusasteille sekä opettajien osaamisen ja päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten johtamisen vahvistamista. Näihin tarvitaan kansallisia, vuosien päähän ulottuvia päätöksiä.

Koulutus- ja osaamistason nosto luovat vakautta sekä yksilöille että yhteiskunnalle

Sitra julkaisi pari viikkoa sitten selvityksen yhteiskunnalle koituvista vaihtoehtoiskustannuksista, jos osaamista ei kehitetä riittävästi.

Selvityksen mukaan työn ja osaamisen kehittämisen ulkopuolelle jäämisen kustannus on moninkertainen, jos vaikutusta tarkastellaan muutaman vuoden jaksolla.

Sitra myös muistuttaa, että osaamisella ja sivistyksellä on taloutta laajempi merkitys: niillä on vahva yhteys hyvinvointiin.

Koulutus- ja osaamistason nosto luovatkin monella tavalla vakautta sekä yksilöille että yhteiskunnalle.

 

Suomen satavuotias oppivelvollisuus on ollut menestystarina. Se ei säily sellaisena itsekseen, vaan vaatii jatkossakin viisaita päätöksiä.

Päätökset taas vaativat näkyä tulevasta ja halua tehdä sen hyväksi yhdessä työtä.

Sen koulutusselonteko voi turvata, jos eduskunta sitoutuu siihen laajasti.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022